Jump to content

Kádár Annamária: Mesepszichológia 2.

2014. 09. 24. 17:02

A sikeres könyv második részében a kényes nevelési helyzetek kerülnek terítékre.

Azok az útvesztők, amelyben muszáj a szülőnek hitelesnek lennie. A szülő élete is egy egyfajta mese, egy történet önmagáról, a vágyairól, az álmairól, céljairól, félelmeiről, győzelmekről, és kudarcokról. Ez az életmese nem egy tipikus esti mese, folyamatosan meséljük, s ráadásul sokszor szavak nélkül: ahogyan viselkedünk, ahogyan jelen vagyunk egy adott helyzetben, s azzal, hogy milyen viszonyban vagyunk az emberekkel, és magával a világgal.

Szülőként Rólad mesél az, hogy hogyan motiválod a csemetéd, hogyan jelölöd ki, és tartatod be a szabályokat, hogyan oldod meg a problémákat.

A könyv korcsoportokra és témakörökre lebontva tartalmaz magas színvonalú, magyar és külföldi szerzők által írt meséket, melyeknek hasznát vehetik a problémák megoldásában. A kötet tíz újabb, érzelmi intelligencia fejlesztő mesét is tartalmaz a 4-9 éves korosztály számára, melyek Lilla és Tündérbogyó külső és belső világot felfedező történeteit tartalmazzák.

„A gyermek bámulatos pontossággal mutat rá arra, amin dolgoznunk kell, a vele kapcsolatos nehézségek jelzések - és egyben lehetőségek is a továbblépésre. Felhívják a figyelmünket arra, hogy miben kell változnunk, fejlődnünk. Igen, ha engedjük, gyermekünk átírja a történetünket - és ebben a folyamatban mi válunk tanulóvá.”

Kulcslyuk Kiadó, 2014, 368 oldal

(Forrás: ujkonyvek.hu / Fotó:www.nyitottakademia.hu)