Jump to content

Ne mondj mindenre igent!

2014. 08. 14. 13:15

Ha bólogató János akarsz lenni, ám legyél, de aztán ne csodálkozz azon, ha csak addig leszel érdekes embertársaid szemében, míg a kedvükre teszel.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy minden kérésre igent mondanak, vigyáznak mások gyerekeire, főznek egy kis extra kaját, segítenek takarítani, bevásárolni, plusz munkát elvégezni, ruhát venni, hajat festetni, kerti munkát elvégezni, míg a saját magánéletükre, és családjukra alig futja az idejükből.

A jó szív nagy kincs, a segítőkészség egy áldott tulajdonság, de a határokat Te szabod. Tanuld meg a kedves elutasítást is, ha úgy érzed, szorul a hurok. Nem árt, ha elegendő időt szánsz magadra, és nem áldozod fel az összes létező időd az ismerőseidre, az általuk szervezett programokra, és ingyenmunkákra. Jogod van a saját életed élni, nem lehetsz mindenki szociális munkása.

Légy kedves, előzékeny, és segítőkész, de tedd mindezt úgy, hogy közben építed a saját életed is, és egészséges lelkiállapotra törekszel. Ha túlvállalod magad, az őrület határára is sodródhatsz. Legközelebb, ha úgy érzed, már nincs energiád gyerekek felvigyázására, megadhatod az illetőnek egy kedves ismerősöd elérhetőségét, aki biztosan örülne a megbízatásnak. Hívtak füvet nyírni, de épp egy fontos családi eseményt mondanál le miatta? Ne tedd, inkább hívd fel egy magányos munkanélküli ismerősöd, aki helyettesíthet. Légy ötletes!

(Forrás:lelkielet.hu /Fotó:mycamokids.com)