Jump to content

Védd a torkod a hideg és a bacik ellen!

2017. 12. 16. 12:26

Télen nagyon gyakori panasz az orvosi rendelőkben a torokfájás, a torokgyulladás, rekedtség vagy éppen a kellemetlen nyelési nehézség. Figyelj oda egészségedre!

Fontos megjegyezni, hogy a torokfájás egy tünet, és nem pedig maga a betegség. Hátterében vírusok, baktériumok állhatnak melyek a nyálkahártyákon megtapadnak és külöféle kellemetlen felső légúti problémát, gyulladásokat okozhatnak. Ha kezdetben csak kapar, szúr, ég a torkunk, már akkor érdemes a kezelést megkezdeni, ugyanis a gyulladás könnyen átterjedhet a hangszalagokra és a gégére, ezáltal könnyen berekedhetünk. A torokfájást nyirokcsomó duzzanat és nyelőcső gyulladás is okozhatja. A rendszeresen visszatérő torokproblémák hátterében pajzsmirigyproblémák is húzódhatnak. Valamint reflux is okozhat állandó kellemetlen torokégést, ugyanis ezesetben a gyomorsav rendszeresen visszaáramlik a nyelőcsőbe.

Minden esetben gondoskodnunk kell a megfelelő folyadékbevitelről (torokfájás esetén is, akármennyire is kellemetlen ilyenkor a legapróbb korty lenyelése. A vírusos torokgyulladás lázzal járó betegség, mely során testünk könnyen kiszáradhat, ennek elkerülése érdekében fogyasszunk elegendő vizet, teát, vagy gyümölcslevet.

A folyadékpótlás mellett, nagyon fontos, hogy pihenjünk, feküdjünk eleget. Sokan nem törődnek a torokfájással, gyulladással és ugyanúgy elmennek dolgozni betegen is. Pedig komolyan kellene venni, hiszen a bacilusok teljesen legyengítik immunrendszerünket, közérzetünk rossz lesz, hangulatunk változó, testünk-lelkünk tiltakozni fog a munka és a koncentrációt igénylő feladatok ellen. Ha pihenünk, kifeküdjük magunkból a vírust, immunrendszerünk egészsége is hamarabb helyreáll.

Nagyanyáink jól bevált módszere, a mai napig megállja a helyét torokfájás esetén (is). A sós vízzel történő gargalizálás, ugyanis segít felszabadítani a lerakódott váladékokat, valamint a bedugult fülre is jó hatással van. Egy pohár finom, mézes citromos tea, vagy -szintén nagyszülői praktika- fokhagymatea, amivel gyorsan és hatékonyan kikúrálhatjuk magunkat. Végül de nem utolsósorban az inhalálás is jót tesz a panaszok enyhítésére. Természetesen ha torokproblémákkal küzdünk keressük fel háziorvosunkat, ugyanis gyulladásos panaszoknál gyógyszeres kezelés is szükséges lehet. A gyógyszertárakban kapható készítményekről, szopogató tablettákról mindig kérjük ki a gyógyszerész, vagy a kezelőorvos véleményét.

 

(Forrás: lelkielet.hu l kép: pixabay.com)