Jump to content

Stressz, szorongás, izgalom? Ezekkel az ételekkel csökkentheted a felgyülemlett feszültséget II.

2017. 04. 20. 19:45

Gondoltad volna,hogy a nem megfelelő táplálkozás hatással lehet a lelkiállapotodra? Íme néhány finomság, mely segít csökkenteni a stressz, feszültség, szorongás és izgalom okozta kellemetlen érzéseket.

Narancs

A C-vitaminban igen gazdag narancs, segít visszaállítani a stressz okozta vérnyomás és kortizolszint ingadozást. A kortizol legfontosabb feladata a specifikus fehérjeszabályozás a szervezetben,  bizonyos stresszhelyzetekhez való azonnali fizikai alkalmazkodásunkat segíti elő. Továbbá a narancs jó hatással van immunrendszerünkre, erősíti a szervezet védekezőképességét a betegségek ellen.

Pulykahús

A pulykahúsban található  „L-triptofán” nevű aminosav, a szerotonin termelését segíti elő, a szerotonin pedig a jókedvért felelős hormon, amit számos esetben a csokoládéból veszünk magunkhoz. Kutatások szerint, az „L-triptofán” nyugtató hatással van a szervezetünkre. Egy kiadós pulyka vacsora után, szervezetünk nem csak jóllakottá válik, de ellazul és megnyugszik.

Lazac
Az lazac az „Omega-3” zsírsavakban gazdag ételek közé tartozik, tökéletes gyógyszer lehet a szívbetegségben szenvedőknek, továbbá fogyasztása szabályozza a stresszhormonok működését, azaz, az adrenalin és kortizol kibocsájtást. A lazac rózsaszín színéért felelős „astaxantin” festékanyag jelentősen csökkenti a vérben található gyulladást jelző fehérje szintjét. Éppen ezért, a
 rendszeres lazacfogyasztás jótékony hatással van a géneket hordozó DNS-re is. Továbbá csökkenti a szívritmuszavar és a pitvarremegés kialakulását.

Csokoládé

A csokoládé cukortartalma megemeli az agy szerotonin szintjét, ezáltal jó közérzetet biztosít. A zsírtartalma endorfint szabadít fel, mely szintén növeli a szervezet boldogsághormon szintjét. A benne található magnézium pedig stresszcsökkentő hatással bír. A szervezet számára a csokoládé fogyasztás pozitív érzetet nyújt, így agyunk hozzá szokik ehhez a reakcióhoz. Ezért jellemző az,hogy stresszes helyzetben egyes emberek egyből az édességekhez nyúlnak, ha megnyugvásra vágynak.

Banán

Gazdag ásványianyag tartalma miatt, igazi stresszcsökkentő. Fogyasztása elűzi a fáradtságot, jókedvre derít és az éhségérzetet is csökkenti. Továbbá izomlazító hatása van, és elősegíti az emésztést. Magas a szőlő- és gyümölcscukor tartalma, mely feltölti a szervezetet energiával, és javítja  a koncentrációs képességet. A benne található kálium és magnézium, jó hatással van az idegrendszerre, emellett fontos szerepük van a szervezet folyadékháztartásában is.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)