Jump to content

Mire figyelj, ha nem otthon eszel!

2017. 03. 24. 19:45

A főzés valakinek örömet okoz, míg egyesek csak idegeskedenek azon, hogy mikor, miből és mit készítsenek. Néha nem árt kiszabadulni a saját konyhánkból és kipróbálni néhány ételkülönlegességet, vagy csak hagyni,hogy a hanyományos menüsort más készítse el és szervírozza elénk.

Vannak azonban olyan dolgok, melyekre érdemes odafigyelni, ha éttermi étkezésre esik a választásunk.

Ne koplalj!

Ha tudjuk előre, hogy étteremben fogunk vacsorázni, mindenképpen kerüljük az egész napos éhezést. Sokakkal előfordul, hogy ha tudják, hogy este vacsorázni mennek, akkor előtte nem esznek rendesen, gondolván, hogy úgyis nagy adagot fognak kapni, ezzel pedig elkerülhetik, hogy az étteremben nem tudják majd megenni a felszolgált ételeket. Az egész napos éhezés azonban nem jó megoldás, mert előfordulhat, hogy pont azért nem fogjuk tudni megenni az ételt, mert szervezetünk már rosszul van az éhségtől.

Ne egyél túl sokat!

Merj bátran fél adagot kérni a magasabb kalóriatartalmú fogásokból! Ne felejtsük el, a legtöbb étteremben akár fél adagot is kérhetünk, így étkezésünkbe beleférhet több különleges fogás vagy desszert kóstolója is, anélkül, hogy teljes adagokat kellene magunkba erőltetni. A legtöbb étteremben szívesen tesznek eleget kérésünknek, ha magas szénhidráttartalmú (pl. rizs, tészta) köreteket párolt zöldségre vagy salátára szeretnénk teljesen vagy részben cserélni.

Egyél finoman egészségeset!

Előfordulhat, hogy a rohanó mindennapokban a reggeli után, farkaséhesen kerülünk az ebédünk vagy vacsoránk helyszínére. Ilyenkor érdemes lehet egy leves vagy egy saláta alapú előételt választani, hogy az éhség nagy részét folyadékkal, illetve vitaminnal és rosttal enyhítsük, amíg meg nem érkezik a főfogásunk. Az étkezés végén, ha úgy érezzük, még egy desszert is jólesne, válasszunk színes vitamindús gyümölcssalátát, esetleg valamilyen tejtermék- vagy gyümölcs-alapú desszertet.

Éttermi étkezésnél sem árt a tudatosság és az odafigyelés arra, hogy miből mennyit eszünk. Az éttermek jelentős részében fel van tüntetve az ételek kalória és tápanyagtartalma, mely megkönnyíti az egészséges életmódot folytatók választását. Természetesen nem árt testünknek, ha néha megeszünk olyan ételeket, melyekben több a cukor, esetleg zsírosabbak, mint azok, amiket általában fogyasztunk. Mindig tartsunk mértéket, ne vigyük túlzásba a fogyasztás, ezzel elekerülhetjük a kellemetlen gyomor panaszokat. Bátran kóstoljunk meg eddig ismeretlen, ételkülönlegességeket. Arra azonban figyeljünk, hogy este már ne együnk sokat, és nehezet, különben egész éjjel csak forgolódni fogunk.

 

(Forrás: lelkielet.hu, mdosz.hu l Kép: pixabay.com)