Jump to content

Ételek, melyekről nem is sejtenénk,hogy mérgezően hathatnak szervezetünkre! I.

2016. 10. 24. 18:00

Az étkezés életünk részét képezi, nem csak táplálja a szervezetünket, de egy kiadós lakoma élvezetet is nyújt, testünknek és lelkünknek egyaránt. Azonban gondolná,hogy vannak olyan kedvelt csemegék, melyek túlzott vagy gondatlan fogyasztása mérgező hatású, esetleg az életünkbe is kerülhet?

Nézzük melyek azok az ételek, melyek fogyasztásánál nem árt körültekintőnek lennünk!

Mogyorófélék

Napjainkban számos ember életét árnyékolja be az étel intolerancia. A mogyoró allergia is egy igen gyakori betegség. Fontos tudni,hogy azoknál,akik ebben szenvednek, már egy kis adag fogyasztása is halálos allergiás reakciót eredményezhet.  A különféle előrecsomagolt termékek fogyasztásánál -melyek alapesetben nem tartalmaznak allergént- felmerülhet olyan probléma, hogy a gyártás során korábban a gyártószalagon végigment ételből, esetleg egymás mellett tárolt ételekből belekerülhet a mogyoró. Hiszen az üzemben más is készül, mely tartalmazhat mogyorót.

Egyes allerigák esetén elég,ha csak ugyanazon a futószalagon megy végig az étel, míg másoknál csak nagyobb dózis esetén újul ki az allergia. A fő problémát az okozza,hogy nem jellemző a gyártókra ,hogy az ételek cimkéjén minden esetben feltüntetnék,hogy a gyár más termékei tartalmaznak-e mogyorót. A „nyomokban dió és mogyóróféléket tartalmazhat” felirat nem biztos,hogy elég körültekintő.

Az allergia tünetei rendkívül hevenyek. Apróbb mennyiség elfogyasztása után, a betegnél azonnal kialalkulhat arcduzzanat, kiütés, viszketés, nyelőcső duzzanat, felléphet légzési nehézség, keringési zavar,mely azonnali halált okozhat.

Az ételallergián kívül, más a szervezetre veszélyt jelentő anyagot is tartalmazhatnak egyes olajos magvak. Ilyen a penészgomba okozta magas aflatoxin-tartalom, mellyel a magok, a nem megfelelő tárolás során fertőződhetnek meg. Meleg,párás környezetben fordul elő, leginkább a dél-amerikai országokból érkező mogyorók esetén.  Azonban ezeket az import termékeket laboratóriumokban ellenőrzik, mielőtt a fogyasztókhoz kerülnének.

Babfélék

Bizonyára Ön is fogyasztott már Chili Con Carne-t, vagy köznevén csilisbabot. A hétköznapibb ételek közül talán a bab az egyik leggyakoribb ,mely a nem megfelelő elkészítés során veszélyt jelenthet a szervezetünkre. A vörös vesebab nagy mennyiségben tartalmaz fitohemagglutinint, amely nyers fogyasztása esetén mérgezési tüneteket, hányingert okoz.

Tökéletes védekezési módszer, ha a babot legalább fél órán át áztatjuk, majd a használt víz leöntése után, minimum fél órán át főzzük/forraljuk. A nálunk leginkább közkedvelt fehér és tarkakbab ennél jóval kisebb mennyiségben tartalmazza ezt a káros anyagot.

A vajbab egy linamarin nevű anyagot tartalmaz, mely úgy hat az emberre, mintha ciánt fogyasztott volna. Fontos,hogy a babot, mindig magas hőfokon kell elkészíteni,hogy a fitohemagglutinin és egyéb ártalmas anyagok le tudjanak bomlani a zöldségből. A legegyszerűbb formája a mérgezés elkerülésének,hogy soha ne fogyasszunk nyers babot.

Bodza

A sokak által közkedvelt bodzaszörp elkészítésénél is résen kell lenni, ugyanis csak kevesen tudják,hogy a bodzának két fajtája van, a fekete és a földi bodza, vagy más néven gyalog bodza.  Utóbbi enyhén mérgező, fogyasztása hányást, hasmenést, látászavarokat okozhat.

A fekete bodza egy 3-10 méterre megnövő bokor/fa, mely ágai lefele hajlók, belsejük szivacsos állagú. Virágai szétosztva az egész bokron megtalálhatóak, termése lefele csüngő. A növény virága és termése ehető, azonban a többi része mérgező. A mérgező földi bodza, lágyszárú, a feketénél jóval kisebb növény, ágai felfele állnak, a virágok pedig az ágak végén helyezkednek el. Nagyon fontos,hogy az ehető bodzák virágaiban nincs piros szín, csak fehér és sárga.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)