Jump to content

Miért esznek vagy nem esznek a magyarok tejtermékeket?

2018. 01. 22. 11:24

A tejtermékek a szakértők szerint a kiegyensúlyozott, vegyes étrend részei, és a bennük található értékes tápanyagok hozzájárulhatnak a szervezet megfelelő működéséhez. Hazánkban mégis egyre kevesebbet fogyasztunk ezekből az élelmiszerekből. 

A magyar lakosság jelentős része nem fogyaszt elegendő tejterméket. Miután a tej és a tejtermékek fontos szerepet töltenek be az étrendünkben, fontos, hogy az emberek rendszeresen, a napi ajánlásnak megfelelő mennyiséget fogyasszanak – mondta Szakács Zoltán egyetemi tanár az Országos Élelmezéstudományi Intézetnél készült legfrissebb elemzésre hivatkozva.

A tej és a tejtermékek fogyasztására hazai ajánlás is létrejött, ez az Okostányér, ami kimondja, hogy naponta legalább fél liter tejet vagy tejnek megfelelő kalciumtartalmú tejterméket kell elfogyasztani egészségünk megőrzésének érdekében – tette hozzá a szakértő. Rengeteg tisztázandó kérdés van a tejtermékekkel kapcsolatban – emelte ki a Pilling Róbert dietetikus a tejfogyasztásról elterjedt mítoszokra utalva. Tízből hét fogyasztó abban a tévhitben él, hogy a tartós tej tartósítószert tartalmaz. A vásárlók többsége azt hiszi, hogy a boltban kapható tejeket felvizezték. Ha megnézzük az egészségképét a képtermék-kategóriáknak, a legjobb egészségimázzsal a savanyított tejtermékek rendelkeznek, a joghurt és a kefir, míg a tej a sajt mögé szorulva, a legrosszabb pozícióba került.

Virágzik a helyettesítő tápanyagok piaca

Rengeteg tejpótló van a piacon, amik versenytársai a tejtermékeknek. Ilyen a kókusztej, szójatej, rizstej vagy a mandulatej. A világon még mindig a tejtermékek azok, amik alkotórészekben a leggazdagabbak, ezért fogyasztásuk is szükséges. A pótlásra létrehozott termékek közül azonban azokat a termékeket el kell különíteni, amik pénzügyi megfontolásból tartalmaznak helyettesítő anyagokat. A szakértők egyértelműen azt mondták, hogy a tej egészséges és fogyasztanunk kell, az utca embere viszont úgy tartja, hogy egészsége megőrzése érdekében nem fogyaszt nagy mennyiségben tejterméket.

Feleannyi tejet iszunk, mint kellene

Egy átlagos magyar felnőtt 246 gramm tej és tejterméket fogyaszt naponta a félliteres ajánláshoz képest – mondta Sarkadi-Nagy Eszter az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől. Ez a félliteres bevitel férfiakra és a nőkre is egyaránt vonatkozik. Átlagban a fiatal férfiak, a 18 és 34 közötti korosztály az, ami nagyobb menyiséget fogyaszt, de ők sem érik el az ajánlott mennyiséget – tette hozzá. Egy átlagos magyar 1,6 deci tejet fogyaszt naponta, a vásárlók pedig a csökkentett zsírtartalmú termékeket preferálják, amik ugyanannyi kalciumot tartalmaznak, mint a 2,8-as zsírtartalmú tej.

A tejtermékeket nem lehet pótolni?

Az Okostányérból az új magyar táplálkozási ajánlásból kiderül, hogy egy embernek mennyit kell fogyasztania egy bizonyos élelmiszercsoportból. A tejtermékekben köztudottan olyan tápanyagok is vannak, amik segítik a kalcium felszívódását – hívta fel a figyelmet Erdélyi-Sipos Alíz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára egy olyan felmérésre hivatkozva, ami a 6–10 éves budapesti és kecskeméti gyerekek élelmiszer-fogyasztását vizsgálta. A felmérésből kiderült, hogy a gyerekek 35 százaléka a kritikus érték alatt fogyaszt kalciumot, pedig ez a csontrendszer kialakulásához rendkívül fontos lenne. A helyettesítő termékekről elmondta: ha egy gyerek nem iszik tejet, akkor ott van a joghurt, a kefir, a túró és a sajt, ami ugyanolyan formában tartalmazza a tápanyagot. Ha a gyereket a tudatos táplálkozásra szoktatják, akkor nem fog feloldott kalciumkészítményt inni tej vagy tejtermék helyett, hiszen nem egyenlő kategóriáról beszélünk. A szülőknek nagy a felelőssége abban, hogy a gyerekek megfelelő tejfogyasztása kialakuljon, ezt segíti a szövetség hároméves kezdeményezése, ami 18 éves korig okítja a fiatalokat a tejfogyasztás hiteles információiról.

Tévhitek és cáfolatok

Egyre több olyan kutatás jelenik meg, ami a tejtermékek kalciumtartalmáról szól. Az a tévhit, hogy a tejfogyasztás után több kalcium távozik a vizelettel, mint amit beviszünk a szervezetünkbe, pusztán egy tévhit, és ezt több kutatás meg is cáfolta – mondta Antal Emese dietetikus, szociológus. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy csak olyanoktól várjunk tanácsot és információt, akik hitelesek, legalább 4-5 éven keresztül ezt tanulták, ne olyanoktól, akik egy kurzus elvégzése után osztanak tanácsokat.

A tévhitek elterjedése részben világhálós történet – mutatott rá. Előtérbe került az úgynevezett egészséges életmód, de ezzel párhuzamosan számos tévhit is megjelent – mondta Antal Emese. A szakértők küzdenek a hiteles információk terjedéséért, hiszen a táplálkozás tudománya is fejlődik, naponta jelennek meg kutatások, melyek pár éven belül fontos változásokat hozhatnak. De ezek csak tudományos bizonyítékokon alapulhatnak – hangsúlyozta. Arról a városi legendáról, hogy a boltban kapott tej vízben oldott tejpor, elmondta, hogy Magyarországon szigorú szabályokat hoztak létre a termékek, így a tej és a tejtermékek kategorizálására. A tej tejen kívül nem tartalmazhat mást, így adalékanyagot vagy vizet sem. Amiben különbségek vannak az egyes tejek között, az a hőkezelési mód. Ezáltal válhat hosszabban eltarthatóvá egy tej.

Mi a teljes értékű fehérje?

A fehérjék aminosavakból épülnek fel, és vannak olyan aminosavak, amiket a szervezet nem tud előállítani, ezért táplálékkal kel bevinnünk. Ezeknek megfelelő mennyiségben és arányban is jelen kell lenniük az emberi szervezetben. A fehérjék a testünk felépítéséhez, a szerveink működéséhez rendkívül lényegesek. A teljes értékű fehérjeforrások a húsfélék, a tej, tejtermék, a hal, a tojás.

A termelés és a felhasználás olyan mértékben elszakadt egymástól, hogy az emberekben kialakult félelem miatt olyan tévhiteket gyártanak, hisznek el, amelyekkel korlátozzák azokat az élelmiszereket, amik beépíthetők a táplálkozásba. Ilyen például a tízórai sajt, a túrós édességek, melyek egészségesek, mégis sok családban ódzkodnak a fogyasztásuktól.

Az öndiagnózis zsákutca

Rengeteg olyan ember van, aki eldönti, hogy bizonyos ételekre érzékeny. Erdélyi-Sipos Alíz arra hívta fel a figyelmet, hogy amit egy táplálkozástudományi szakember négy évig tanul, azt nem válthatja fel egy öndiagnózis. Egy kivizsgálás során megtudhatjuk, hogy milyen ételekre érzékeny valaki, ha megvan a diagnózis, akkor kell dietetikushoz fordulni, aki egy személyre szabott diétát írhat elő.

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)