Jump to content

A fogínysorvadás velejárói...

2017. 12. 16. 12:14

A fogínysorvadás önmagában is komoly és kellemetlen probléma, kevesen tudják, de komoly betegségeket és problémákat is okozhat szervezetünkkel, éppen ezért fontos, hogy ha ilyen problémát tapasztalunk, keressük fel kezelőorvosunkat.

 

Ízületi betegségeket, hajhullást, várandósoknál pedig akár koraszülést is okozhat a fogínysorvadás, amelyet alapos fogmosással meg lehet előzni – mondta Molnár Bálint, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának adjunktusa.

A fogínysorvadás, vagy más néven fogágybetegség egy bakteriális eredetű megbetegedés, amely a szájban lévő baktériumok egyensúlyának felbomlása miatt alakul ki, amikor többségbe kerülnek azok a kórokozók, amelyek a szöveteket támadják meg.

Az orvos szerint alattomos betegségről van szó. Általában középkorban súlyosbodnak annyira a tünetek, hogy azzal már orvoshoz fordulnak a betegek. A betegség aktív gócot hoz létre. A gyulladás lágy részeket is érint, amelyen keresztül több milliárd baktérium kerülhet a véráramba, így más szervekhez is, betegségeket válthatva ki. Ilyenek az ízületi betegségek, a hajhullás, de többen már a koraszüléssel is összefüggésbe hozták a betegséget.

A megelőzés Molnár Bálint szerint mindenkinek a saját kezében van, hiszen napi kétszeri alapos fogmosással a betegség megelőzhető.

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)