Jump to content

Tippek, a depresszió és a rosszkedv elűzése érdekében

2017. 12. 13. 13:32

A tél,a hideg, az állandó szürkület, a napsütés és a kék égbolt hiánya könnyen lehangolhatja az embert. A tél beköszöntével sokakon eluralkodik a depresszió és a rosszkedv. Íme, néhány tipp, amely segíthet jobb kedvre deríteni.

Barátok-család közelsége

Kevés rosszabb dolog van annál, mint amikor az ember magányos, vagy legalábbis annak érzi magát. Ilyenkor a problémáink is felülkerekednek rajtunk, úgy érezhetjük összeesküdött ellenünk a világ. Az ember lelkét nagymértékben megmérgezi, ha a problémáin önmagában rágódik, ha nem tudja kibeszélni, és az is, ha állandóan egyedül van. Ha úgyérzed kezd eluralkodni rajtad a szomorúság, a magány és elhagyatottság érzése, keresd meg barátaidat, vagy egy családtagod, és bátran mondd el neki mit érzel. Éreztesd szeretteiddel, hogy szükséged van rájuk, csináljatok közös programokat, beszélgessetek sokat. Ha megnyílsz másoknak hamarosan észreveszed majd, hogy valójában nem vagy egyedül. Egy kiadós, őszinte beszélgetés, óriási terhet vehet le az ember lelkéről-válláról. Persze, ha valaki depressziós, nehezére esik a problémái okát feltárni, gondoljunk arra, hogy ezek az emberek, akik körülvesznek minket, mennyire fontosak nekünk és mi szintén fontosak vagyunk a számukra, merjünk segítséget kérni, merjünk nyitni feléjük, és merjük elmondani azokat a dolgokat, melyeket a segítségükkel könnyebben feldolgozhatunk, megoldhatunk. Kérjünk tanácsot, érezzük jól magunkat a társaságukban. Családunk és szeretteink társasága ugynais biztonságot és szeretetet ad.

Pótold a D-vitamint

Nyáron kevésbé problémás a helyzetünk, hiszen a napfényből szervezetünk elegendő D-vitaminhoz jut. Télen a napos órák száma jelentőseg csökken, így szükségünk van megfelelő vitaminkészítményekre ahhoz, hogy szervezetünk D-vitaminhoz jusson. Ha nem pótoljuk a szervezetből hiányzó D-vitamint, megfelelő vitamin tablettákkal, akkor immunrendszerünk előbb utóbb legyengül, és nem csak lelkiállapotunk válik borússá, de testünket is könnyedén legyőzik majd a kórokozók.

Szeresd Önmagad!

Az emberek jelentős része elégedetlen önmagával, úgy gondolja, hogy valami hiányzik belőle, ami másoknak megadatott. Sokan örökösen irígykednek másokra, hasonlítgatják magukat másokhoz. Ez pedig óriási károkat okoz az ember reális önképében, és önbizalmában egyaránt. Jegyezd meg, hogy nem vagy kevesebb és rosszabb másoknál. Minden ember más és más, nincs két egyforma ember. Mindenkinek megvannak a negatív tulajdonságai, a hibái. Tökéletes ember nincs. Próbálj a jó tulajdonságaidra koncentrálni, az értékekre amelyek benned vannak. Minden nap gondold végig, hogy mi az amit szeretsz önmagadban, milyen 5 pozitív tulajdonság van, ami leginkább jellemző rád. Mit szeretnek benned a barátaid, a családod. Kapaszkodj ezekbe! A legnagyobb hiba, amit az emberek jelentős része elkövet, hogy örökösen a hiányosságait tartja szem elől. Ki határozza meg, hogy milyennek kellene lennünk? Mégis kinek kell megfelelnünk? A kérdésre a válasz, mi magunk vagyunk! Olyan legyél, amilyen lenni szeretnél, ne olyan, amilyennek a társadalom által kreált mesterséges ideálkép elvárná. Mindig összpontosíts az értékes tulajdonságaidra, a pozitív dolgokra az életedben, és azokra a dolgokra melyeket szeretsz magadon és magadban. Persze vannak napok, mikor nehéz pozitívan tekinteni önmagunkra és a világra, de ha a gyengeségekre fókuszálunk, az hosszútávon megmérgezi az életünket.

Minőségi szabadidő, hobbitevékenység

Fontos, hogy szánj időt magadra! Az állandó munka, tanulás, rohanás megmérgezi az ember életét, ugyanis előbb utóbb, egy végeláthatatlan körforgásban,mókuskerékben fogja magát érezni. Próbálj színt vinni a mindennapjaidba, olvass egy jó könyvet, nézz meg egy jó filmet, kirándulj, menj színházba, moziba, csinálj programot szeretteiddel, vagy éppen találj magadnak egy új hobbit, ami kikapcsol, leköt és feltölt pozitív energiával. Meglátod, ha elfoglalod magad, nem lesz időd szomorúnak és lehangoltnak lenni.

Sportolj és táplálkozz egészségesen!

Örök igazság, hogy a mozgás fontos és szinte már nélkülözhetetlen része az életünknek. A sport felölt energiával, kikapcsol, levezeti a feszültséged, és nem utolsósorban testeddel és egészségeddel is csodákat művel. Számtalan mozgásforma közül választhatunk, sportolhatunk egyedül, csapatban, párosával, egy fárasztó nap után, ez kikapcsolódásnak sem utolsó. Új barátokra tehetsz szert, és szervezeted egészségi állapotát is felturbózhatod általa. A mozgás mellett, a megfelelő táplálkozás is segíthet kihúzni téged a depresszióból. Egyél sok vitaminban, ásványi anyagban, rostban gazdag ételt, mely szervezeted energiaszintjét jelentősen megemeli. Az édességről sem kell lemondanod, a csokoládé köztudottan elősegíti az endorfin termelődését, ezáltal jobban fogod magad érezni. Tarts mértéket, de ne vonj meg magadtól semmi finomságot. Ha odafigyelsz az életmódodra, a megfelelő táplálkozásra, és a rendszeres mozgásra, rövid idő alatt, jelentős változásokat fogsz tapasztalni önmagadon és önmagadban.

Fontos megjegyezni, hogy ha valakin már teljesen elhatalmasodott a depresszió, ne féljen szakembertől segítséget kérni!

 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)