Jump to content

Egészséges ünnepeket! II.

2017. 12. 11. 14:44

Vanília, fahéj, narancshéj, mák, dió, gyömbér, szegfűszeg, citrom, sáfrány, ánizs, csokoládé és fenyőillat. Reméljük ezeknek a szavaknak a hallatán, szinte mindenkinek a varázslatos, meghitt ünnep, a karácsony, a közös, hangulatos étkezések, akár az ínyenc ételek jutnak eszébe, nem pedig a gyomorrontás, a böjt és a diétázás.

Nyolc tipp a karácsonyi plusz kilók ellen

Étkezzünk lassan, jól rágjunk meg minden falatot!  Napi ötszöri étkezés ilyenkor is javasolt, de ha elfogyasztunk egy-egy kocka csokit vagy szaloncukrot, az is étkezésnek számit!  Igyunk meg napi 1,5 liter folyadékot, szomjunk oltására legjobb folyadék a csapvíz vagy ásványvíz.  Ne feledkezzünk meg a rendszeres zöldség és gyümölcsfogyasztásról sem, lehetőleg minden étkezés tartalmazzon zöldséget vagy gyümölcsöt!  Mozogjunk minden nap a friss levegőn, ez állhat akár fél óra intenzívebb sétából is, a cél, hogy ne a tv előtt emésszük meg a karácsonyi nehéz falatokat! Édességeknél válasszunk olyan receptet, melyek nagy mennyiségű gyümölcsöt tartalmaznak, akár aszalt formában is. Lefekvés előtt két–három órával már ne étkezzünk! Ha egy–két pohár alkoholt fogyasztunk, inkább válasszuk a száraz vörösborokat, mert kevesebb energiát tartalmaznak, mint az édes borok vagy likőrök.

Karácsonyi italok

Forró téli italaink évszázadok óta részei az ünnepnek. A hideg, hosszú téli napok, a hideg csillagfényes, vagy éppen ködös, zimankós éjszakák miatt nem véletlen, hogy a forró, fűszeres italok oly nagy szerephez jutnak. A karácsonyi ünnepkör egyik legjellemzőbb itala a forralt bor, melybe leggyakrabban vörösbor, cukor, fahéj, csillagánizs, szegfűszeg, citrom- és narancshéj kerül. Egészséges felnőtt nőknek ajánlott naponta 1 egység: 1-1,5 dl vörösbor, férfiak részére 2 egység vörösbor: 2-2,5 dl. Egy egység ital kb. 10 gramm alkoholt tartalmaz, és megfelel kb. 1 dl asztali bornak, 3 dl sörnek vagy 3 cl pálinkának.

Érdekes tulajdonsága ugyanis a vörösbornak, hogy nagy a polifenol tartalma, ezen belül is a rezveratrol koncentrációja, mely jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, meggátolja a vérlemezkék összetapadását, tehát vérrögképződést gátló hatású, rendkívül érdekes módon szabályozza a gyulladásos folyamatokat a szervezetben, antioxidáns hatású, rákmegelőző tulajdonsággal is rendelkezik. Nem véletlen tehát, ha az ünnepek alatt is a mértékletes alkoholfogyasztáson belül a vörösbor fogyasztását javasolják a szakemberek.

Az alábbi receptek nem csak ízletesek,de egészségesek is!

Reform cukormentes szaloncukor (kókuszos-mandulás)

Hozzávalók:

  • 50 dkg mazsola
  • 20 dkg őrölt mogyoró vagy mandula
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 2 citrom reszelt héja (csak a sárga rész)
  • csipetnyi őrölt fahéj
  • 5 dkg méz

Elkészítés: A mazsolát forró vízzel leöntjük és kb. 5 percig állni hagyjuk. Közben a mandulát, a kókuszreszeléket, a lereszelt a citrom héját fűszerezzük fahéjjal, majd leöntjük a mazsoláról a vizet és mindent (a mézet is) a fémkéses robotgépbe dobunk és jól összedolgozzuk. Evőkanállal kiadagoljuk a vizes tenyerünkbe a darálékot, és szaloncukor- szerűre formázzuk. Kész, mehet a szép, színes papírba, de ha szeretnénk rá bevonatot, az is megoldható.

Csoki bevonat: 15 dkg pálmazsírt (de lehet margarint is) felolvasztunk és összekeverünk 5 dkg karobporral (amely helyettesítheti a kakaóport) és néhány csepp szteviával. Kicsit várunk vele, hogy ne legyen túl forró vagy híg a máz, és ebbe mártogatjuk a szaloncukrokat. Hűtőben hagyjuk megdermedni és egyesével becsomagoljuk őket.

Töltött káposzta egészségesen

Hozzávalók (4 személyre):

  • 80 dkg savanyú káposzta
  • 8 savanyított káposztalevél
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg darált pulykahús
  • 2 kávéskanál pirospaprika
  • 8 dkg barnarizs
  • 1 tojás
  • 1 csipet őrölt köménymag
  • 1 kk. szárított majoránna
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 2 dl tejföl (12%) vagy natúr joghurt
  • só, bors

Elkészítés: A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Az olajban megpirítjuk a vöröshagymát. A felét a darált húshoz adjuk. A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével. A darált húshoz adjuk a fokhagymát, a barnarizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük, a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket. A lábosba tesszük a káposztára. Rászórjuk a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük (kb. 1 óra). Közben többször megrázogatjuk a lábost, keverni nem szabad! A töltelékeket óvatosan kiszedjük, és berántjuk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet. Felöntjük 2 dl hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, és 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel vagy natúr joghurttal kínáljuk.

(Forrás: lelkielet.hu, mdosz.hu l Kép: pixabay.com)