Jump to content

Egészséges "nasik" minden korosztálynak

2017. 12. 06. 15:19

Ki mondta,hogy a nassolnivalók csak is hízlaló, cukros és egészségtelen ételek lehetnek? Az alábbi finomságok testedre és lelkedre is jótékonyan hatnak és szuper egészségesek.

Olajos magvak

A legnépszerűbb egészséges nassolnivalók az olajos magvak, a mandula a dió, mogyoró, kesudió, paradió, fenyőmag… stb. Kiváló B-, és E-vitamin források, ezen felül megtalálható bennük a kálium, kalcium és a magnézium is. Rendszeres fogyasztása csökkenti a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét. Arra azonban ügyelj, hogy egyszerre csak néhány szem magot rágcsálj, ugyanis, aki hajlamos rá, a magok olajtartalma miatt, könnyedén kipattanásosodhat.

Alma

Az alma nagy mértékben tartalmaz A-,B-,és C-vitamint, mindemellett ásványi anyagokban gazdag, továbbá megtalálható benne a szervezet normál működéséhez szükséges kálium, kalcium, jód, cink,fluor és szelén. Pektintartalma fokozza az anyagcsere folyamatokat, serkenti a belek mozgását. Ha túl savanykásnak találnád, néhány szem mazsolával kiegészítve ideális csemege bármely napszakban.

Aszalt gyümölcsök

Az aszalt gyümölcsöknek igen magas a rosttartalmuk, vitaminban és tápanyagban gazdag csemegék, ezért, ha valami édesre vágysz célszerű aszalt barackból, banánból, fügéből, datolyából, cseresznyéből válogatnod. Ezek a finomságok nem csak egészségesek, de nagyon ízletesek is.

Olívabogyó

Az olívabogyó tápanyagokban gazdag, a benne található antioxidánsok, egyszerű zsírsavak és a koleszterin lassítja az öregedési folyamatokat. Már napi 3-4 szem kiváló ellenszere lehet a reumás betegségeknek. Mindemellett erősíti immunrendszerünket, és ellenállóbbá teszi szervezetünket a kórokozók ellen.

Smoothie

Másnéven gyümölcsturmix, napjaink közkedvelt frissítője. Számtalan verzióban elkészíthető, csak a kreativitásod és az ízlésvilágod szabhat gátat a variációknak. Készítheted gyümölcsből és zöldségből is, nincs más dolgod, csak bedobni a turmixgépbe a gyümölcs és zöldségdarabokat és már kész is az isteni csemege. Tetszés szerint mézzel édesítheted, de önmagában is nagyon finomak ezek a frissítő italok. És természetesen a legfontosabb, hogy 100%-os zöldség és gyümölcstartalmuk miatt egészségesek és vitaminban gazdagok.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)