Jump to content

Téli táplálkozás II.

2017. 11. 27. 10:17

Sokan úgy gondoljuk, hogy télen a hidegben többet kell ennünk, s gyakran a nehezebb, zsírosabb, laktatóbb ételeket kívánjuk. Ennek eredménye, hogy a tavasz kezdetére néhány kilóval többet nyom a mérleg, továbbá fáradtak, levertek is vagyunk, amit a téli hónapokban kialakult vitaminhiánynak tulajdonítunk.

Téli depresszió...

A nyár az emberek nagy részének napfényt, vízpartot, nyaralást, pihenést, kellemes esti sétákat jelent, így a tél beköszöntével ezek nélkülözése enyhe depressziós tünetekhez vezethet. A sötét, borús, esős napokon a lakásból sincs kedvünk kimozdulni, és a természetes napfény hiányában szerotoninszintünk is kisebb lehet, ami hozzájárul a depressziós tünetek megjelenéséhez. Sokszor a napfény hiányában kialakuló lehangoltságot mértéktelen evéssel próbáljuk kompenzálni, mivel az étkezés sokak számára az egyik legtermészetesebb örömforrás. Azonban a szükségesnél többszöri étkezés, és nagyobb ételadagok elfogyasztása egyenes úton vezet a súlygyarapodáshoz. A téli nassolásokkal tehát legyünk óvatosak, mert pár hónap alatt szinte észrevétlenül kúsznak fel a kilók. „Bánatunkat” nem érdemes evésbe fojtani, mert a következmények csak tovább ronthatják kedvünket.

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek fogyasztása növelheti a lecsökkent szerotoninszintet. Ilyen élelmiszer pl. a banán vagy a csokoládé. Viszont az élelmiszerek egyik fő tápanyaga, a szénhidrát is nélkülözhetetlen a szerotonin termeléséhez. Ez a fő oka annak, hogy a drasztikus fogyókúrák, vagy a szénhidrátszegény diéták egyik „mellékhatása” a depresszió, ugyanis szénhidrát nélkül az agyban nem termelődik megfelelő mennyiségű szerotonin, aminek következtében kialakul ez a kellemetlen, olykor súlyos állapot. A szénhidrátszegény diéták alkalmazása - egyéb más egészségügyi következmények mellett - a depresszió kialakulása vagy súlyosbítása miatt sem ajánlatos. A nők esetében a szénhidráthiány súlyosabb tüneteket okozhat, mivel az ı szervezetükben eleve kevesebb szerotonin termelődik, mint a férfiakéban, nekik tehát még körültekintőbbnek kell lenniük a fogyókúrák kiválasztásában, különösen télen.

Mit tehetünk ellene?

A megoldás a téli depresszió elkerülésére természetesen nem az, ha mértéktelen csokoládé-, banán- és túlzásba vitt szénhidrátfogyasztásba kezdünk, de ésszerű határok között ezek fogyasztása előnyös lehet. Érdemes tudni, hogy a banánnak a többi gyümölcshöz képest magas az energiatartalma (105 kcal / 100 g). Kalcium- és káliumtartalma szintén jelentős, 100 g banán egy felnőtt ember napi szükségletének mintegy 14-15 %-át fedezi mindkét ásványi anyagból. Vesebetegek esetében a banán magas káliumtartalmát figyelembe kell venni a diéta összeállításánál! A csokoládé ugyancsak a magas energiatartalmú desszertek közé tartozik, mivel egy tábla (100 g) csokoládé energiatartalma több, mint 500 kcal. Csokoládéból a kiegyensúlyozott táplálkozásban egy adag 30 g, amit heti 1-2 alkalommal fogyasztva beilleszthetünk étrendünkbe. Ha kedvenc édességünk fogyasztásánál az említett mértéket betartjuk, nem kell elhízástól tartanunk, persze csak akkor, ha emellett kiegyensúlyozottan táplálkozunk. Időnként nem árt, ha az étkezésünk nemcsak szükség, hanem öröm is, csak figyeljünk oda, hogy ne essünk túlzásokba, és ne az evés legyen az egyetlen dolog, amitől jókedvünk lehet. A megfelelő agyi szerotoninszint eléréséhez csak az egyik eszköz a helyes táplálkozás.

A depresszió elkerüléséhez, vagy mérsékléséhez nélkülözhetetlen a télen nagy kincsnek számító napfény is. Ezért, amikor csak alkalmunk van rá, télen is menjünk gyalog a boltba, vagy sétáljunk egy jó nagyot hétvégén a friss levegőn, főleg, ha még a nap is süt.

(Forrás: lelkielet.hu, mdosz.hu l Kép: pixabay.com)