Jump to content

Tested jelzései életmentők lehetnek, figyelj oda Önmagadra!

2017. 11. 23. 14:14

A stroke azon betegségek közé tartozik, ahol fontos, hogy időben észrevegyük a jeleket, és minél előbb hívjunk segítséget. Sajnos nem egyszer előfordul, hogy a beteg nem veszi komolyan a testi tüneteket, ami halálhoz, vagy maradandó egészségkárosodáshoz vezethet.

A stroke napjainkban igen gyakori problémának számít. Akkor alakul ki, ha az agyunk valamely területének vérellátása romlik, az agy sejtjei nem jutnak elegendő oxigénhez, ezáltal a sejtek jelentős része elpusztul. Ha időben orvoslják , csökkenthetőek a későbbi maradandó problémák. A legtöbb esetben a stroke az oka a felnőttkori rokkantságnak és a hirtelen bekövetkező elhalálozásnak. A dohányzás, az alkoholfogyasztás, az egészségtelen étkezés, a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás, mind elősegíti a stroke kialakulását.

Milyen tünetekre figyeljünk?

A stroke hatására az arc részlegesen vagy teljes egészben lebénulhat, ilyenkor a beteg nem tudja mozgatni az arcizmait. Figyelmeztető jele lehet zsibbadás, valamint a száj, illetve a fél arc „elcsúszása”. A betegnek olyan érzése támadhat, mintha leesett volna a fél arca, és a szája a helyéről. Ilyenkor az agyunk nem kap elegendő vért, működése megváltozik, ezért következnek be ezek a kellemetlen tünetek. Stroke esetén a beteg arcát felpuffadtnak, feldagadtnak érezheti, szája képtelen mosolyra húzódni, és előfrodulhat ,hogy a nyála is elkezd folyni. A másik jele a strokenak, ha az embernek nehezére esik a tárgyakat megfogni, megtartani. Ilyenkor gyengének, erőtlennek érezhetjük karunkat és kezünket. Azonnalis segítségre van szükség! Ilyenkor elvégezhetünk egy gyors próbát, tartsuk előre a kezeket, ha nem sikerül megtartani és megemelni a kezeket, komoly probléma áll fenn.

A strokeban szenvedőknek a beszéd is nehezükre esik, a mondatok és a szavak értelmetlenné válnak, nehezére esik a betegnek a betűk és a szavak megformázása, megfogalmazása és kiejtése. Előfordulhat, hogy a beteg ilyenkor nem érti mit mondunk neki, nem tud értelmesen válaszolni, nem találja a megfelelő szavakat. Vagy éppen úgy beszél, mintha alkoholos állapotban lenne. Ilyen esetben is azonnal hívjunk mentőt és segítséget. A stroke során a beteg egyensúlyérzéke is megváltozik. Nem tud megállni egy helyben, fokozatosan veszti el az egyensúlyát. Előfordulhat, hogy szédül, nem érzi a végtagjait, forog körülötte a világ. Természetesen vérnyomásprobléma is okozhat hasonló tüneteket, de ha tartósan fennállnak és romlik az állapot, akkor komolyabb problémára kell gondolni.

Erős migrén, szemfájdalom szintén a stroke tünetei lehetnek, ha minden előzmény nélkül hirtelen intenzív, éles, fájdalom hasít a beteg fejébe az intő jel lehet. A stroke okozta fejfájás jellemzője, hogy a semmiből jön, hirtenel, nagyon erős, az ember úgy érzi majd szétrobban a feje. Ebben az esetben megnő a rizikófaktor, hiszen nem csak sima stroke, de vérzéses stroke, azaz agyvérzés is állhat a hátterében. Végül,de nem utolsósorban a látásproblémák is megjelennek storke esetén. A stroke okozhat kettős látást, homályosságot, látótérbeszűkülést, teljes elsötétülést.

Nagyon fontos, hogy ezek a tünetek nem csak a stroke jelei lehetnek. Azonban ha bármelyiket tapasztaljuk magunkon, vagy hozzátartozónkon, illetve bárkin a környezetünkben, azonnal hívjunk mentőt, orvost, segítséget! Ezeknél a súlyos betegségeknél minden pillanat számít az ellátást illetően.

 
 
(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)