Jump to content

Próbáld kizárni a stresszt az életedből, és figyeld meg a változást!

2017. 11. 09. 15:19

Nap, mint nap szembetalálkozunk olyan helyzetekkel, melyek próbára teszik idegrendszerünket, és testi-lelki teherbírásunkat. Elsőre talán nehéznek tűnik, de pozitív életszemlélettel könnyedén leküzdhetjük az elénk gördülő akadályokat.

Ken Wilber, amerikai „gondolkodó” megalkotta a testi-lelki egészség rendszerét, mely szerint akkor van egyensúlyban az emberi test és lélek, ha egységes rendszerként szemléljük magunkat, és a rendszer minden eleme „rendben” van. Eszerint a rendszer szerint, megkülönböztethetünk egyéni belsőt, egyéni külsőt, közös belsőt és közös külsőt. Mind a négy elem a harmóniánkat szolgálja. Ebbe beletartozik a lélekápolás, a gondolkodásmódunk megváltoztatása, a közösségi élményeink, a társadalmi jólétünk, és környezetünk.

A rendszerszemlélete helytállónak bizonyul, ugyanis a legfontosabb dolog, hogy legyünk békében önmagunkkal. Ha tisztában vagyunk belső értékeinkkel, elfogadjuk a hibáinkat, és szeretjük önmagunkat, akkor könnyebben ellenáll a testünk és a lelkünk a negatív rezgéseknek és a mindennapos stressznek. Mindig a pozitív tulajdonságainkra koncentráljunk, viszont a negatívról se felejtkezzünk meg. Ha valaki kritizál bennünket, akkor dolgozzunk azon, hogy azokat a tulajdonságainkat melyet a másik esetleges hibánknak vél, könnyedén kijavíthassunk, átalakíthassuk, megformálhassuk. A kritikát nem kell kudarcként megélni, ugyanis építő jellegű is lehet. Ha felismerjük mely tulajdonságainkon, viselkedési szokásainkon kell változtatnunk, máris rálépünk az önfejlesztés útjára.

Ha eluralkodik rajtunk a stressz, a szorongás, a frusztráció, annak idegrendszerünk látja kárát. Próbáld meg kizárni életedből a negatív embereket, a negatív energiákat. Hiszen, ha borúsan látod a világot, teljesítőképességed, koncentrációképességed is romlásnak indul, kedélyállapotodra pedig a depressziós, búskomor állapot lesz a jellemző. A pozitív életszemlélet, a pozitív energiák mindig többletenergiákat generálnak szervezetünkben. Ettől garantáltan jobban fogjuk magunkat érezni. Megnő a „lelki állóképességünk”, a teherbírásunk, lendületet nyerhetünk a mindennapokhoz és könnyedén legyűzhetjük az elénk gördített akadályokat. Nem csak gondolkodásmódunkon kell változtatni a kiegyensúlyozott életért, de hasznos a rendszeres sport beütemezése mindennapjainkba. Ha fizikai erőnlétünk a toppon van, akkor az ellenállóképességünk, terhelhetőképességünk, teljesítőképességünk, koncentrációnk is megnő. Sokan nem tudják, de a fizikai erőnlétünk nagyban befolyásolja, hogy idegileg mennyire vagyunk terhelhetőek. A rendszeres testedzés, nem csak testünket hozza formába, de lelki egyensúlyunkat is helyrebillenti, valamint az önbizalmunkat is felturbózza.

Ha lelkünk egyensúlyát helyreállítottuk, akkor gondoskodjunk arról, hogy a boldogság és harmónia érzése tartós legyen. Járjunk közösségbe, keressük barátaink társaságát. A nevetés a legegyszerűbb és egyik leghatásosabb terápia a lelkünk erősítésére. A nevetés ugyanis nyugtató, szorongásoldó, feszültségoldó hatású. Mindemellett elsősegíti az endorfin termelést, melytől boldogabbnak érezzük magunkat.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)