Jump to content

Miért fájhat a mozgás? II.

2017. 11. 04. 10:12

Sokan azért utasítják el a különböző mozgásformákat, mert terhelésre komoly fájdalom alakul ki a térd- vagy a csípő ízületeiben. Mi lehet a megoldás?

A porckopás leggyakoribb tünetei
Az artrózis okozta fájdalomra jellemző, hogy terhelésre, mozgásra jelentkezik, nyugalomban szűnik. Gyulladásos stádiumában azonban nyugalomban is van fájdalma a betegnek. Jellemző az artrózisra az ún. „indítási” vagy „megindítási” fájdalom. Ez azt jelenti, hogy hosszabb fekvés vagy ülés után a beteg nehezen kel fel, indul el, s az első néhány lépés nagyon fájdalmas. Ezt követően azonban az artrózisos ízület bejáródik, a beteg könnyebben, kevesebb fájdalommal jár.

Az artrózisos ízület deformitása lehet a betegség első tünete. Ilyen a középkorú nők térdének elformátlanodása, és a Heberden csomók, melyek az ujjak körömpercének peremén nőnek. Ezek a deformitások kemény, csontos tapintatúak, kezdetben azonban röntgenfelvételen nem láthatók. Először ugyanis porcos felrakódások alakulnak ki az ízületek peremén, melyek később elcsontosodnak. Ezek a csontkinövések az artrózis első jelei a röntgenfelvételen. Jelentkezhet az ízület vagy az ízület környéki nyáktömlők duzzanata. Gyulladást okozhat az artrózisos ízület túlterhelése, sérülése, lehűlése vagy fölmelegedése is, illetve nem ritkán mészkristályok felszabadulása a porcból.

Megoldás: fizioterápia, gyógytorna, gyógyszeres kezelés, műtét
A legtöbb eredményt a szakember által betanított gyógytorna rendszeres otthoni végzésétől várhatunk. A gyógytorna igen fontos feladata az ízületet stabilizáló izmok erejének javítása, a zsugorodott izmok nyújtása, a mozgáspálya minden irányú növelése. Jó hatású az úszás és a víz alatti torna is. A víz tehermentesített közegében csökken a fájdalom, javul az ízület mozgékonysága.

Sokat segít a túlsúly csökkentése, ez különösen a térdarthrosisos beteg számára lehet hatékony, de más alsó végtagi arthrosisban is segíthet.
A gyógyszeres terápiában a porcvédő szerek játszanak fontos szerepet:  sokféle kapható és nemcsak a porcképződést segítik, de enyhe fájdalomcsillapító hatással is bírnak. Ami fontos, hogy gyógyszereket és gyógyhatású készítményeket ne magunktól, vagy a „szomszéd néni” ajánlásai alapján vegyünk, hanem megfelelő diagnózis megállapítása után, a kezelőorvosunkkal egyeztetve kezdjük el a szedését.
Abban az esetben azonban ha a fájdalomcsillapító gyógyszerek nem hatnak, ortopédiai műtétre kerülhet sor. Ennek során a széttöredezett, egyenetlen porcfelszínt lecsiszolják, a levált porcdarabokat eltávolítják az ízület üregéből. Ha olyan mértékű a porckopás, hogy szinte nem marad ép felszín az ízületben, akkor végleges megoldásként ízületi protézist kell beültetni.

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)