Jump to content

Figyelj oda Önmagadra, 40 felett is!

2017. 10. 26. 13:42

Egészségünk megőrzése fontos kortól és nemtől függetlenül. Azonban a kor előrehaladtával, vannak olyan vitaminok, melyek pótlására különösen nagy gondot kell fordítanunk, nehogy egészségünk lássa kárát. Milyen vitaminokra van szüksége a negyven feletti nőknek?

Magnézium

A magnézium, az egyik legfontosabb ásványi anyag melyre szervezetünknek szüksége van.Ugyanis több, mint 300 enzim működéséhez szükséges, vagyis több, mint 300 testi funkcióért felel. A magnézium fő mozgatórugója szervezetünk energiatermelésének, mindemellett a csökkenti a magas vérnyomást, biztosítja az érfalak rugalmasságát, a kálcium mellett részt vesz a csontképzésben, megvéd az ízületi és izomfájdalmaktól, biztosítja izmaink rugalmasságát, segít megakadályozni a cukorbetegség kialakulását, hatására csökkenthetőek a szív-és érrendszeri megbetegedések. A magnéziumot tabletta formájában is pótolhatjuk, de a természetben is jelen van. A legtöbb zöld színű növények magnézumban gazdag, ilyen például a spenót a sóska és az avokádó, mindemellett a cékla és az olajos magvak is tartalmaznak magnéziumot. A mandula, dió, kesudió, mogyoró kiváló magnéziumforrás. Napi fogyasztásuk, fedezi magnézium szükségletünk 40%-át. Legjobb módja a magnéziumpótlásnak, ha rendszeresen és egészségesen táplálkozunk, naponta többször fogyasszunk zöldséget és gyümölcsöt. Ha szervezetünk nem jut elegendő magnéziumhoz, izomgörcs, szívritmuszavar, gyengeség, ingerlékenység, magas vérnyomás, heves szívverés, migrén, depresszió, szorongás és cukorbetegség is kialakulhat. Vesebetegség esetén oda kell figyelni, hogy ne jutassunk túl sok magnéziumot a szervezetünkbe, ilyenkor feltétlenül egyeztessünk kezelőorvosunkkal!

D-vitamin

Napfény hatására szervezetünk a bőrben előállítja a D-vitamint, amelynek egy része, a máj által a vesékbe kerül, másik része a bőr alatt raktározódik. Ezeket az elraktározott vitaminokat a napsugárzás (ultraibolya sugárzás) aktivizálja. A D-vitamin főként az erős csontokért felelős, elősegíti a szervezetben a kálcium felszívódást, ezáltal segít az erős csontozat kialakításában. Csökkenti a cukorbetegség, szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, valamint ellenszere bizonyos rák fajtának is. Megóvja fogunk egészségét, gyógyítja az olyan bőrproblémákat, mint a pikkelysömör. A kor előrehaladtával megnő a csontritkulás kialakulásának az esélye, megszaporodhat a csonttörések száma. Bizonyos kor után a szervezetünk kisebb mértékben termel D-vitamint, ezért is fontos a pótlását biztosítani. Hiányában felléphet csontritkulás, szívbetegség, cukorbetegség, izomgyengeség, vagy akár rák is.

Cink

A cink, ugyan kis mennyiségben, de rendkívül fontos szervezetünk számára. Első sorban a szervezet normál növekedésért felel, másrészt elősegíti a szénhidrát-anyagcserét, valamint a vércukorszint normál egyensúlyát. A cink bizonyos genetikai folyamatokat is szabályoz, elősegíti, hogy a megfelelő génválasz a megfelelő helyre kerüljön. Segít megvédeni szervezetünket a cukorbetegségtől, elősegíti az inzulinválaszt, ezáltal stabilizálja a vércukorszintet. Mindemellett a cinkben található, „gustin” fehérje segít az ízérzékelésünk kialakításában.

Túlzott mennyiségben fogyasztva károsítja szervezetünket, gyengíti immunrendszerünket. A cink megtalálható a sovány vörös húsokban, búzacsírában, korpában, a parmezánsajtban , borjúmájban, szarvashúsban, a rákokban és kagylófélékben, hüvelyesekben (bab, zöldborsó), joghurtban és a szezámmagban. Megfelelő pótlásával elkerülhetőek az olyan problémák, mint a bőr elváltozások, pattanás, cukorbetegség, alkoholizmus, Alzheimer-kór, megfázás, nátha, influenza, gyulladásos betegségek, időskori szürkehályog és az epilepszia.

B12-vitamin

A szervezet megfelelő anyagcsere folyamataihoz nélkülözhetetlen a B12-vitamin. Az évek múltával, egyre kevesebb gyomorsav termelődik szervezetünkben, így a a B12-vitamint is nehezebben nyeri ki szervezetünk az elfogyasztott ételekből. Ha nem jutunk elég B12-vitaminhoz, akkor sápadtság, vérszegénység , fáradtság jelentkezik. Rosszabb esetben mentális zavarok is kialakulhatnak. A B12-vitamin megtalálható az állati eredetű tejtermékekben, tojásban, halak és szárnyasok húsában.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)