Jump to content

Közeleg a tél! Erősítsd immunrendszered!

2017. 10. 20. 13:40

Bár még csak ősz van, de itt az ideje időben felkészíteni szervezetünket a télre, valamint megerősíteni immunrendszerünket a téli baktériumok és vírusok elkerülése érdekében.

Az őszi idénygyümölcsök és zöldségek tele vannak a szervezet számára fontos és hasznos vitaminokkal, amelyek segítenek feltölteni az immunrendszerünket. Egyre hidegebb napok következnek, éppen ezért fontos, hogy időben felkészítsük testünket a télre, és megerősítsük immunrendszerünket, hogy ne döntsön le a lábáról az első nátha és influenza.

A legjobb immunerősítők...

Alma
Mert ahogy a mondás tartja, napi egy alma az orvost távol tartja. Az alma B1, B2, B6-vitaminokat, folsavat, C-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot,foszfort, káliumot, és cinket tartalmaz. Értékes rostanyaga a pektin, ami javítja az emésztést, és béltisztító hatású. Rostanyagai a héjában találhatók, szóval szükségtelen, hogy megpucoljuk.

Szőlő
Vitaminok közül béta karotin- , B1- és a B2- és C- K-vitamin-, folsav- és biotin található meg benne. Az ásványi anyagok közül sok foszfort, káliumot, magnéziumot és cinket tartalmaz. A sötét színű szőlő fajták sok flavonoidot is tartalmaz. A bioflavonoidok kifejezett gyulladáscsökkentő, immunerősítő tulajdonsággal rendelkeznek, és védik a szervezetet a szabadgyökök okozta sejtkárosodások ellen.

Szilva
A szilva gazdag ásványi anyagokban (kálium, vas, magnézium), B2-, és C- vitaminban. A héja nagyon gazdag élelmi rostokban. Inulint is tartalmaz, mely prebiotikumként táplálja a hasznos probiotikus bélbaktériumokat, amire szükségünk is van, mert az ép bélflóra az immunrendszer egyik alappillére. A flavonoidoknak köszönhetően javítja a szervezet ellenálló képességet, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.

Paprika
100 g paprika kb. 180 mg C- vitamint tartalmaz. A C- vitamin pedig az egyik legjelentősebb immunrendszer erősítő. 

poszta

A káposzta B1, B2, B3-, B6, B7- vitaminokat, folsavat, C-vitamint, káliumot,magnéziumot, nátriumot, vasat és jódot tartalmaz. Rostokban bővelkedik, ezért segíti az emésztést és az egészséges z egészséges gyomornyálkahártya fenntartását.

Dió
A dió telítetlen zsírsavai az agy számára fontosak. A benne lévő kalcium miatt fog-és csonterősítő hatású. Fehérjetartalma magas, így fogyókúra, zsírszegény diéta esetén jól kiváltja a húst. Rendszeres fogyasztása normalizálja a belek működését.

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)