Jump to content

Amit nőként nem tudsz elkerülni...

2017. 10. 19. 14:17

A változókor idején szervezetünk hormonháztartása megváltozik, a testi-lelki egyensúlyunk felborulhat. A klimax velejárói az éjszakai izzadás, a hőhullámok, a kedélyállapot változás, hangulatingadozás, természetesen ezek a problémák más betegségek hozadékai is lehetnek, így mindig fontos odafigyelni azokra a jelekre és üzenetekre, melyeket testünk küld.

Ritkuló hajkorona

A hajhullást több probléma is okozhatja, egyrészt ha a családban a felmenőknél már előfordult, akkor minden bizonnyal genetikusan mi is hajlamosak lehetünk rá. Másrészt a változókorral az ösztrogénszint is megváltozik, mely a haj állagára negatívan hat. Hajunk könnyen töredezetté, gyengévé, fénytelenné válhat, melynek következtében hullásnak indulhat. Nem árt ilyen esetekben alaposan utána menni a problémának, ugyanis a változókor mellett, a hajhullás hátterében pajzsmirigyprobléma, felszívódási zavar, és vitaminhiány is állhat. Ha ezt tapasztaljuk, mindenképpen keressük fel kezelőorvosunkat.

Érzékenység, hangulatingadozás

A hangulatingadozás a klimax egyik leggyakoribb tünete, a hullámzó kedélyállapot változása mögött, egyrészt a megváltozott hormonszint állhat, másrészt, frusztráció, elfojtott érzelmek, szorongás, fáradtság, alvászavar, kimerültség is megbújhat mögötte. A menopauza alatti hangulatingadozás több tényezőből tevődik össze a, de a leggyakoribb oka a hormonok egyensúlyának egyenetlensége a szervezetben, ami miatt, a szerotonin szint (mely az érzelmeket befolyásolja) állandóan változik. Ez a változás a nőknél kihat a gondolatokra, az érzelmekre,a viselkedésre, ami végül hangulatváltozásokhoz, fokozott ingerlékenységhez és gyakran meggondolatlan viselkedéshez is vezet. Ha a hangulatingadozás, a rosszkedv, negatív hangulat tartósan fennáll, akkor komolyabb problémára, akár depresszióra is gondolhatunk.

Ízületi fájdalmak

A kor előrehaladtával, sajnos az ízületek működése sem a régi már. Ez gyakori ízületi és végtagfájdalmakat eredményez. A menopauza alatt, az ösztrogén szint csökkenésének következtében intenzívebb fájdalmat érezhetünk. Az ízületi panaszok hátterében azonban számos más betegség, vitaminhiány is állhat. Éppen ezért tartós fennállás esetén, mindenképpen érdemes felkeresni a háziorvost.

Nyugtalanság, heves szívdobogás

A hőhullámok gyakran járnak együtt heves szívdobogással, mely az ingadozó ösztrogénszintnek köszönhető. Ha úgy érzed rendszertelen a szívdobogásod, vagy gyakran hevesebben ver a szíved, esetleg mellkasi szorításod van, mindenképp keress fel egy kardiológust.

Mindezek mellett, az alábbi problémák okozói is lehetnek a megváltozott hormonok.

  • testsúlygyarapodás
  • menstruációs zavarok (pl. szabálytalan, fájdalmas, nagy mennyiségű vérzés, vagy éppen elmaradó-kimaradó, pecsételő vérzés)
  • szédülés, fejfájás
  • nyugtalanság
  • mellfájdalom (égő, feszítő érzés)
  • a szexuális zavarok, csökkent nemi vágy, fájdalmas közösülés
  • hüvelyszárazság
  • vizelettartási problémák
  • gyakori húgyúti fertőzések
  • csontritkulás

Ezek a tünetek a legtöbb esetben a változókor eljövetelét jelzik, természetesen orvosi vizsgálatok szükségesek ezek megerősítéséhez, hiszen számtalan betegség állhat egy-egy tünet együttes hátterében.

 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)