Jump to content

Szakadj ki a mókuskerékből! Egy szabadnap mindenkinek jár!

2017. 10. 16. 10:24

Ismét egy újabb hétfő, és még mindig úgy érzed,hogy nem volt elég a hétvége arra,hogy kipihend magad? Itt az ideje, hogy válassz egy napot, ami csak Rólad szól.

Az állandó stressz, rohanás, munka, az otthoni rend megtartása és a család koordinálása néha a legtürelmesebb és legösszeszedettebb ember számára is kimerítő lehet. Külföldön már megszokott jelenség, a „day off”, ami annyit jelent, hogy az emberek időről-időre kivesznek egy nap szabadságot, kikapcsolják telefonjaikat, félretolják a számítógépet, és ezen a napon csak magukra koncentrálnak. Persze ennnek a jelenségnek is megvannak az ellenlábasai,akik szerint ezt nem engedheti meg az ember magának, pedig ez a tesi-lelki feltöltődésnek egy remek módja, az egyetlen probléma vele, hogy nem lehet hetente csinálni.

Mindenkinek más okoz örömöt, mindenkit más kapcsol ki, tölt fel, természetesen a szabadnapot ehhez mérten ajánlott tölteni. A lényege, hogy ilyenkor bátran legyünk „önzőek” és nyugodtan helyezzük magunkat az első helyre. Semmiképp ne keljünk korán, felejtsük el az ébresztőórát, ha gyermek van a családban, bízzuk rá a párunkra az aznapi teendők jelentős részét, és miután mindenki elindult iskolába-dolgozni, bátran lustálkodjunk még egy keveset. Indítsuk a napot egy kiadós reggelivel, olvassuk kedvenc újságainkat,egy jó könyvet, vagy éppen nézzük a kedvenc sorozatainkat, melyekre általában a nap végén úgysem marad idő.

A day off lényege, hogy olyan dolgokat csinálj, amik feltöltik lelked és amitől szervezeted energiaszintje is megújul a nap végére. Ne ezekre a napokra időzítsd a hivatalos ügyeket, az orvosi vizsgálatokat, azokat a „kötelező” dolgokat, melyekre máskor nincs idő, és macerával járnak számodra. Csak is olyan programokat csinálj, amiktől jobban érzed magad, melyek feltöltenek, örömöt okoznak és jókedvre derítenek!

A sikeres szabadnap lényege, hogy engedj el minden olyan gondolatot, ami nyomasztó, stresszes, szorongó érzést kelt benned. Gondolj a terveidre, vagy éppen élvezd csak a jelen pillanatát. Ne gondolj munkára, ne csináld otthonról a munkát, ez a nap rólad szól. Bátran bízd rá gyermeked a párodra, bizonyára remekül boldogulnak majd nélküled is. Természetesen a másik félnek is jár a pihenőnap, ilyenkor mi is legyünk segítőkészek. Ha nem muszáj ne telefonálj, ne a merülj el a virtuális világban, hiszen a hét többi napja úgyis erről szól. Ez az kellemes őszi időjárás remek programlehetőségeket rejt magában, szabadulj ki a négy fal közül, menj egyet sétálni, kirándulni, lepd meg magad valami apró ajándékka, vagy egy finom süteménnyel, s közben csodáld az ősz színeit, a természet csodáit, meglátod lelked és tested is újra erőre kap.

Természetesen megkönnyítheted a saját dolgod, ha tudatosan eltervezed azt, hogy mikor veszel ki egy nap pihenőnapot, és előre elrendezed magad körül a feladatokat, illetve kiosztod azt, amit másoknak kell végezni aznap „helyetted”. Így elkerülöd azokat a kellemetlenségeket, melyeket az előre tervezés hiányában, bizonyára át kellene élned, és nem fognak öt percenként keresni, hogy mit,hogyan és kinek kellene csinálni. Így jó előre felkészülhetnek az emberek is a környezetedben, hogy ezen a napon bizony nélküled kell boldogulniuk.

Egészségünk megőrzése érdekében, nagyon fontos, az önmagunkra fordított idő. Időről-időre mindenki elfárad, még akkor is, ha ez nem látszik rajtunk. Sokkal kiegyensúlyozottabbak és stresszmentesebbek lennének az emberek, ha gyakrabban megtehetnék,hogy szabadnapot vegyenek ki, ugyanis vannak napok, amiknek a pihenésről kell szólniuk. Mivel hétvégén mindenki otthon van, ezeken a napokon, egész napon át bizonyára nem lesz időnk kizárólag önmagunkkal foglalkozni. A day off napok ideális zárása egy kellemes vacsora, egy kád forró habfürdő, és a kiérdemelt pihentető alvás. Figyeld meg, másnap sokkal nyugodtabb, kipihentebb és energikusabb leszel.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)