Jump to content

Ezért fontos a rendszeres mammográfiai szűrővizsgálat

2017. 10. 13. 13:07

Október minden évben a mellrák elleni küzdelem hónapja. Magyarországon évente körülbelül 5-6000 új emlőrákos beteget diagnosztizálnak, és nagyjából 2000 nő hal bele a betegségbe. Az emlőrák kezelése általában annál hatékonyabb, minél korábban ismerik fel a daganatot.

A korai emlőrákok esetén nagyjából 80%-os 5-éves túlélés biztosítható, a betegség ilyenkor tehát már nagyrészt meggyógyítható. Ebben nagy szerepe van a szűréseknek és a folyamatos önvizsgálatnak.

Immár hetedik éve kerül megrendezésre a Pink Month elnevezésű akció, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet a rákos megbetegedésekre, valamint a szűrés fontosságára. A szervezők az akció keretein belül adományt is gyűjtenek a Magyar Rákellenes Ligának. Az akcióhoz csatlakozott magyarországi élsportklubok, valamint a szurkolók is hozzájárultak, ahhoz hogy ez az összeg évről évre összejöjjön – mondta el Fizel Zoltán a Pink Month szervezője.

Önvizsgálat, mammográfia

Nehéz ma egy társadalmat arra terelni, hogy saját egészségét a legfontosabbak között tartsa számon. Dr Siklós Pál szülész-nőgyógyász, a Róbert Kórház orvosigazgatója szerint, az ilyen jellegű kampányok az embereket ebbe az irányba terelik, ám az egészségügy felelőssége, a szervezés, a megelőző vizsgálatok megerősítése és megszervezése.Úgy vélte, elsősorban a mammográfiát kellene igénybe venniük a nőknek. Az önvizsgálat és az orvos által végzett vizsgálat ugyanis sem helyettesíti a 45 éves kortól 2 évente javasolt mammográfia szükségességét és fontosságát.

Minden országban különbözőek a protokollok, van, ahol csupán 50 évesen kezdik a mammográfiai szűrést. Egyedi esetekben ugyanakkor akár már 40 évesen mammográfiát javasolnak, például akkor, ha a családban előfordult emlődaganat, vagy egyéb betegsége lehet a páciensnek. 40 alatt szűrésszerűen nem javasolnak vizsgálatot, ugyanakkor szóba kerülhet az ultrahangvizsgálat, mely felvilágosítást ad az emlő állományáról. Fontos különbséget tenni diagnosztika és szűrés között. Ha valaki talál valamit a testén, ekkor diagnosztikailag vizsgálják meg. Szűrésről akkor beszélünk, ha panaszmentes nők vizsgálatát végzik el.


Nehéz felismerni a korai daganatot

Dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának igazgatója szerint, a különböző képalkotó vizsgálatoknak más és más az érzékenységük. Fiatalkorban a mellek feszesek, mert dús a mirigyállomány, ám éppen ezért a korai elváltozást nehéz felismerni. Így a korai, nem tapintható daganatot képalkotó vizsgálatok vesznek észre, egy 1-másfél centis daganatot ugyanakkor már kitapintással észre lehet venni.

A korai és kisebb méretű daganatok jó prognózisúak és nagy részük gyógyítható, azonban mégsem 100 százalékos a gyógyulás esélye, hiszen kisméretű daganat esetében is létezik agresszív biológiai viselkedés. A helytelen életmód, az elhízás felelős lehet a daganatos megbetegedésekért. Az is tény, hogy azok a nők, akik nem szültek és nem voltak terhesek életükben, veszélyeztetettebbek, mint azok, akik korábban már szültek.

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)