Jump to content

Élvezd az őszi napsugarakat!

2017. 10. 13. 13:55

Testi-lelki feltöltődésre vágynál? Használd ki a napsütéses őszi napokat, hiszen a napfény azon túl, hogy testünk-lelkünk felölti energiával, az egyik létfontosságú elem az emberek, állatok és növények életében egyaránt.

A napfény különböző hullámhosszú sugárzások együttese. Az ultraibolya fény, nem látható, rövidebb hullámhosszúságú sugarakból áll, mint a látható fény. Ebben a fénytartományban bőrünk reakcióba lép a napfénnyel, ami a közhiedelemmel ellentétben nem csak károsító hatással bír, de bizonyos betegségek gyógyulását okozza. 

D-vitamin az a vitamin, melyet a testünk a napfény segítségével képes előállítani egy hosszadalmas és összetett folyamaton keresztül. Éppen ezért attól, hogy a nap süt, még nem garantálja, hogy elegendő D-vitamin jut szervezetünkbe. Kutatások kimutatták, hogy az emberek több mint 90%-a D-vitamin hiányos szerte a világon. Minek köszönhető ez az eredmény? Annak, hogy az emberek nem töltenek elég időt a napon, illetve különféle faktorszámú krémekkel kenegetik magukat. Nehéz helyzet, hiszen az elvékonyodott ózonréteg miatt, kevésbé szűrödnek meg a káros sugarak. Azonban a szervezetünknek mindenezek ellenére is szüksége van a napfényre, hiszen hiányában komoly betegségek is kialakulhatnak.

A napfény jótékony hatásai

Szervezetünknek, csontjainknak elengedhetetlen a kellő mennyiségű D-vitamin. Ahhoz, hogy szervezetünk megfelelő vitaminhoz jusson, fontos a napfény. A napból nyert D-vitamin, ugyanis elősegíti a kálcium termelődést, felszívódást, ezáltal a csontjaink erősödnek. A napfény azon túl, hogy a csontjainkat erősíti, immunrendszerünket is ellenállóbbá teszi a betegségekkel szemben.

Természetes antidepresszáns...

A napfény testünk-lelkünk feltölti, szervezetünk energetizálja, hatására megnő a boldogsághormon termelődés és csökken a felgyülemlett stressz. A napsugárzás még a súlyosabb depressziós tünetek enyhítésére is alkalmas. Elég néhány percre kiszabadulni a napfényre, máris pozitív változás áll be kedélyállapotunkban. A napfény segíti a meditációt, relaxációs állapot elérését, hatására megnyugszunk, ellazulunk. A nyári meleg napsugarak az alvászavarokra is gyógyírt jelentenek.

Betegségek orvoslására is kiváló!

A napfény a különféle gyulladásos betegségeknek is kiváló ellenszere. A bélgyulladás okozta problémákat tökéletesen orvosolja, erősíti az immunrendszert, ami ez által ellenállóvá válik a gyulladások ellen.

Bőrproblémákat is gyógyít...

A napfény bizonyos bőrhibákra is jó hatással van, ilyen bőrprobléma a pikkelysömör. A hámsejtek érése normális esetben huszonnyolc napig tart, ám a pikkelysömörösöknél az érés mindössze három-öt nap, így a hámsejtek éretlenül jutnak az alsó rétegekből a felszínre. Bár teljes mértékben nem kezelhető, de a napfénnyel jelentős javulást érhetünk el. A napozás az ekcémásokra is jó hatással lehet, hiszen a bőrben jelentkező gyulladásos sejteket és a gyorsan osztódó sejteket a napfény hátráltatja, ezért a betegség jelei a napozástól eltűnhetnek. A napfény hatására az arcbőr tisztább lesz, a mitesszerek eltűnnek. Ennek oka, hogy a nap UVB sugara enyhe gyulladást kelt, lehámlik a bőr felső rétege a mitesszerekkel együtt, ezért könnyebben kiürül a faggyúmirigy váladéka. Az UVB sugárzás gátolja a baktériumok szaporodását is, ezért a napozás a pattanásos bőr ellen kiváló gyógyír.

Bármennyire is hihetetlenül hangzik, kutatásokkal igazolták, hogy azok között az emberek között, akik sokat tartózkodnak a napfényben, kisebb eséllyel alakul ki a központi idegrendszer autoimmun betegsége, az egyensúlyvesztéssel, izomgyengeséggel, mozgáskoordinációs problémákkal, bénulással járó betegség, a szklerózis multiplex. Továbbá orvosilag igazolt, hogy termékenységi problémákra is megoldás lehet a napfürdő. Ezért az orvosok javasolják a termékenységi problémákkal küzdő pároknak, hogy keressenek fel egy napsütötte helyet, ahol pihenhetnek néhány napot. Férfiakra és nőkre is egyaránt jótékonyan hat.

Bár a napfény számtalan pozitív hatással rendelkezik szervezetünk és lelkünk irányában, ne feledkezzünk meg a mértékletességről, ha napozásról van szó! Nem kell órákig perzselődni a tűző napon, elég, ha nyitott ruhában tartózkodunk a szabadban, a napsütésben vagy éppen félárnyékban.

(Forrás: lelkielet.hu; hormonharmonia.hu l Kép: pixabay.com)