Jump to content

Néhány apróság, amire nem árt odafigyelni a mindennapok során

2017. 10. 12. 16:33

Veled is előfordult már,hogy belekezdtél egy diétába, majd rövid idő után abbahagytad, hiszen nem láttál azonnali változást, vagy nehezedre esett nemet mondani bizonyos ételekre? Nem szükségszerű mindenkinek diétázni, azonban vannak olyan dolgok, melyekre egészségünk megőrzése érdekében nem árt odafigyelni.

Számtalan étel- és italkínálatból választhatunk egy-egy bevásárlás alkalmával. Sokan azt gondolják, ami egészséges, az minden bizonnyal sokkal drágább is. Van benne igazság, de ha az egészségtelen dolgokkal telepakoljuk a kosarunkat árban lehet, hogy sokkal rosszabbul jövünk ki, mintha egy-két egészséges finomságot is belecsempésztünk volna a megvásárolandó termékek közé.

A legtöbb ember húst- hússal eszik, elképzelhetetlennek tartja, hogy legalább egy nap egyszer ne egyen valamiféle húsételt. Ezzel önmagában még nincs is probléma, azonban a minőségre is érdemes odafigyelni. Ha nem tudsz lemondani ezekről, válts tengeri herkentyűkre, vagy halra. A halfogyasztás kimondottan egészséges. A halak vitaminokban és fehérjében gazdagok, kiváló energiaforrásnak bizonyulnak a szervezetünk számára, mindezek mellett nagy mértékben tartalmaznak ásványi anyagokat és nyomelemekeket. A halakban található Omega3-zsírsav pl.különféle egészségügyi problémák ellen is remek gyógyír, hiszen csökkenti a szív és érrendszeri problémák, a stroke, az infarktus, a szembetegségek, a daganatos elváltozások, érelmeszesedés kialakulásának kockázatát.

Elég egy kis odafigyelés...
A másik fontos dolog, igyekezzünk mellőzni a cukros üdítőket, az egészségtelen édességeket. A legtöbb termék már elérhető csökkentett cukortartalommal, édesítőszerekkel, illetve cukormentes változatban a boltok polcain. A túlzott cukorfogyasztás megterheli szervezetünket, és különféle betegségek kialakulását eredményezheti, mindezek mellett, jelentős súlygyarapodást is okozhat.

A cukor mellett a lisztből készült ételekre is fordítsunk nagyobb figyelmet, ha tehetjük fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonából készült péktermékeket, ezek ugyanis jótékonyan hatnak szervezetünkre, energiával töltenek fel, és elősegítik az anyagcserefolyamatok normál működését. A teljes kiőrlésű lisztekből készült ételekben lassan felszívódó szénhidrát található, ezért diétázás során is fogyaszthatóak. A lassan felszívódó szénhidrátnak köszönhetően, nem érezzük majd óránként éhesnek magunkat, és vércukorszintünket sem billenti ki a normál tartományból.

Figyeljünk arra, hogy rendszeresen fogyasszunk friss zöldséget és gyümölcsöt, hiszen a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat ezekből tudjuk pótolni. Az napraforgó olajban történő főzés-sütés helyett, válasszuk a párolást, vagy próbáljuk ki az olívaolaj, lenmagolaj, tökmagolaj, szója-,szezám-, vagy éppen mandulaolaj egyikét. Ezek az olajok magas antioxidáns és E-vitamin tartalommal rendelkeznek,számtalan jótékony hatást gyakorolva szervezetünkre.  Meg kell jegyezni, hogy némelyik íze jóval karakteresebb, mint a hagyományos napraforgó olajé, ezért első kóstolásra nem mindenki tetszését nyeri el.

Fontos, hogy ne vonjunk meg magunktól mindent, ami finom. Tartsunk mértéket, vásároljunk tudatosan, nézzük meg az ételek összetevőit, ha tudjuk kerüljük a mesterséges színezékben és ízfokozókban gazdag ételeket és italokat. Ha van lehetőségünk vásároljunk rendszeresen zöldséget és gyümölcsöt, és iktassuk be őket a főétkezésekbe, illetve azok közé. Ha egészségesen táplálkozunk testünk sokkal energikusabbá, kiegyensúlyozottabbá és nyugodtabbá válik.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)