Jump to content

Óvd immunrendszered, ősszel is!

2017. 10. 09. 13:58

A hideg beköszöntével oda kell figyelnünk immunrendszerünk védelmére. Ilyenkor ugyanis szervezetünk könnyen legyengülhet, és elkaphatjuk a különféle fertőzéseket.

Mit tegyünk egészségünk megőrzése érdekében?

Fontos, hogy rendszeresen fogyasszunk zöldségeket és gyümölcsöket, ugyanis magas vitamin és ásványi anyag tartalmuk segíti immunrendszerünk erősítését, valamint pótolni tudjuk belőlük a szervezet működéséhez szükséges ásványi anyagokat és vitaminokat. Az alma, citrom, körte magas vitamintartalma miatt nélkülözhetetlen a mindennapi étkezésekből, ugyanakkor, ősszel szezonja van a céklának, a tormának, a sárgarépának és nem utolsó sorban a sütőtöknek. A sütőtök magnéziumban, vasban, cinkben, foszforban, káliumban, vitaminokban, és antioxidánsokban gazdag növény. Azon túl,hogy immunrendszerünket erősíti, csökkenti a szem problémáinak kialakulási esélyét, védi a retinát a károsodástól.

A sütőtök sülve, főve, turmixolva is fogyasztható, mivel rostokban gazdag, ezért emésztés serkentő hatással rendelkezik, remek gyógymód szorulás ellen, hiszen elősegíti a tápanyag felszívódást, valamint az ételek, emésztrendszeren történő zökkenőmentes áthaladását. Mivel alacsony kalóriatartalommal bír, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Magas rost tartalma teltségérzetet biztosít, így több órán keresztül garantált a jóllakottság érzése, anélkül, hogy bármit is fogyasztanánk. Kevesen tudják, de gyulladáscsökkentő hatása is van, rendszeres fogyasztásával megelőzhetőek a szív-és érrendszeri panaszok, köszvény, vagy éppen a cukorbetegség különböző formái.

Mivel segíthetünk még Önmagunkon?

A hűvös estékre remek választás egy csésze gyógynövényből készült nyugtató, immunerősítő teakeverék. Ilyen pl. a kamillatea vagy a citromfű tea. A citromfű tea az egyik legkedveltebb természetes nyugtató, kiváló gyógymód alvásproblémák, stressz, nyugtalanság esetén. Mindezek mellett szív és érrendszeri panaszok, emésztési problémák, és menstruációs panaszok gyógyítására is alkamas. A benne található anyagokerősítik az immunrendszerünket, és felveszik a harcot a vírusokkal és egyéb kórokozókkal. A citromfű teából napi 2-3 csésze javallott, kb. 200 ml vízhez adjunk 1 teáskanál citromfüvet, és hagyjuk állni 4-5 percig, ezután szűrjük le a főzetet. A citromfű vírusos panaszok esetén kiváló orovosság, ugyanis elősegíi a méregtelenítést. Ha úgy érezzük gyengék vagyunk, vagy elkaptunk valami betegséget, készítsünk mézes-gyömbéres-citromos keveréket, és kanalazzunk belőle reggel, délben és este is. Nem kell mást tenni, mint egy kisebb gyömbért lereszelni, mézzel és valódi citromlével összekeverni és hagyni állni egy éjszakát.

Az olajos magvak fogyasztása is csodákat művelhet immunrendszerünkkel, a mandula, mogyoró, dió, és egyéb olajos magvak mind magas vitamin és ásványianyagot tartalmaznak, így napi néhány szem elfogyasztása felér egy orvossággal.

Mindezek mellett, igyekezzünk odafigyelni a rendszeres testmozgásra, ezzel is serkenthetjük testünket és lelkünket, remek módszer a stressz kezelésére. Valamint mindig szánjunk időt önmagunkra, relaxáljunk, töltődjünk fel amilyen gyakran csak tehetjük.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)