Jump to content

Komoly betegség, amit nem is olyan könnyű észrevenni

2017. 04. 21. 15:45

A leukémia is azon betegségek közé tartozik, melynek tüneteiből az ember elsőre nem is gondolná, hogy milyen komoly problémával áll szemben.

A leukémia (vérrák) a vérképző rendszer rosszindulatú daganatos megbetegedése, mely során a vérképzésben résztvevő csontvelői sejtek kontrollálatlanul szaporodnak. A tumorsejtek kiszorítják a normális vérképző sejteket, és nagy számban megjelennek a vérben a kóros fehérvérsejtek. A normál vérképzés kiszorítása miatt, a betegben különböző tünetek alakulnak ki, melyek elsőre nem minden esetben utalnak erre a komoly betegségre. Kezdeti tünetei ugyanis általánosak,esetenként előfordulhat, hogy enyhék és nem specifikusak. Ezért nehéz a korai felismerésük.

Különbséget kell tenni a krónikus limfocitás leukémia (CLL) , valamint a krónikus mieloid leukémia (CML) között, utóbbi kialakulása gyorsabb, főként ,ha már a felgyorsult és akut fázisba lép míg ezzel szemben a CLL , általában lassan fejlődik ki, valódi tünetek nélkül.

A CLL tünetei az alábbiak

Fáradtság

A leukémia okozta krónikus fáradtság hátterében a vörösvérsejtek hiánya áll, természetesen ezt a tünetet számtalan egyéb probléma is okozhatja, de a ha többi tünettel együttesen fennáll akkor nem árt orvoshoz fordulni.

Gyakori láz, betegségekre való fogékonyság növekedése

Immunrendszerünk védekezési képességének megőrzése a fehérvérsejtek feladata, segítségével immunrendszerünk képes ellnállni a vírusoknak és baktériumoknak, a leukémiás fehérvérsejtek azonban a betegség következtében nem tudják ellátni ezt a feladatot, így immunredszerünk ellenálló képessége is csökken, a szervezet minden őt ért fertőzésre, baktériumra és vírusra fogékony lesz. A leukémiás betegek gyakrabban betegednek meg, mint azok, akik nem szenvednek ettől a betegségtől.

Nehezebb sebgyógyulás

A leukémia következtében nem csak a vörösvérsejtek és fehérvérsejtek működése változik meg, de a vérben található vérlemezkék száma is csökken. Éppen ezért a kisebb sebek gyógyulása is sokkal tovább tart, mint a betegség előtt, valamint már a legkisebb erőhatásra is erőteljes véraláfutások keletkeznek a bőr felszínén.

Nehéz légzés, légszomj

Az alacsony vörösvérsejt szám a légzésre is befolyással van, ugyanis a vér nem képes elengendő oxigént szállítani, így már kisebb fizikai megterhelés hatására is nehézkessé válik a légzés, gyakori a légszomj.

Sápadtság

A betegség előrehaladásával a rákos fehérvérsejtek megakadályozzák az egészséges vérlemezkék és vörösvérsejtek képződését.Ennek hatására súlyos vérszegénység léphet fel, mely következtében a beteg sápadttá, „fehérré” válik.

Egyéb tünetek

A betegségnek ezen felül számos további tünete is ismert, ilyen lehet a gyakori éjszakai izzadás, ízületi fájdalmak, bőrpír a test bármely részén, duzzadt nyirokmirigyek, fogínygyulladás, hasi görcsök, hirtelen előtörő orr vagy fogíny vérézés, hirtelen fogyás.

Természetesen ezek a tünetek egyéb egészségügyi problémát jelezhetnek, azonban tartós fennállásuk esetén fontos, hogy keressük fel kezelőorvosunkat. Vérvizsgálattal ugyanis meg lehet állapítani, hogy valóban fennáll-e a leukémia gyanúja, vagy egyéb problémák okozzák a tüneteket.

Személyre szabott kezelés

Ha a betegség valóban megtámadta a szervezetet sugárkezeléssel, kemoterápiával,csontvelőtranszplantációval, és biológiai terápiával kezelhető. A kezelésmód egyénre szabott, ugyanis befolyásolja a leukémia típusa, a daganatos sejtek sajátosságai, a betegség kiterjedése, az általános egészségi állapot, és a beteg kora.


(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)