Jump to content

Betegségek kimutatása izzadságból? Lehetséges?

2017. 04. 19. 21:00

Az amerikai Cincinatti Egyetem kutatói kifejlesztettek egy sebtapaszra emlékeztető szerkezetet, mely valójában a szervezetünkből kicsapódó verejtéket vizsgálja. A szenzor feltalálása, az amerikai Jason Heickenfel és csapata nevéhez fűződik.

Hogyan működik?

Működési elve egyszerű, ugyanis könnyen feltapasztható a bőrünkre, ahol magába szívja az izzadságot és elemzi a benne található ionok szerkezetét,melyet rádiófekvenciával továbbít az elemzésre kijelölt telefonra vagy számítógépre. Ezzel az új módszerrel könnyedén diagnosztizálhatóak egyes betegségek,mint például a cisztás fibrózis.

A cisztás fibrózisról...

A cisztás fibrózis egy örökölt genetikai betegség, amely különféle tünetekkel járhat és több különböző szervet is érinthet. A betegség enyhe formától kezdve, súlyos tüneteken keresztül befolyásolhatja a szervezet működését. A betegséget a 7. kromoszómán elhelyezkedő CFTR (cystic fibrosis transmembrane regulator) gén hibája okozza. A gén a sejtmembránon keresztül történő kloridion-transzportért felelős. Hibás működése esetén, a külső elválasztású mirigyek által termelt nyákos váladék kórosan sűrű lesz, és eltömíti a mirigyek kivezető nyílását. Ennek következménye a mirigyek cisztás megnagyobbodása és pusztulása, későbbi hegesedése, azaz fibrózisa. A betegségért felelős hibás gént, mindkét szülő magában hordozza. (Amennyiben,csak az egyik szülő a hordozó , a betegség nem alakul ki.) A cisztás fibrózis életveszélyes tüdőfertőzéshez, emésztési problémákhoz, férfi meddőséghez vezethet.

Mire jó még?

A szenzor a CF kimutatásán felül, alkalmazható ízületi gyulladások, pajzsmirigy túlműködés vagy egyéb hormonrendszeri változás, pajzsmirigy alulműködés, keringési zavarok, vesebetegség vagy különböző mérgezések verejtékből történő kimutatására.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)