Jump to content

Ez történik, ha rendszeresen kihagyod az Én-időt

2015. 08. 01. 06:00

Ha nem töltesz kettesben is magaddal időt –ha nem is minden nap-, akkor a következményeknek Te iszod meg a levét. Bár a mai családi modell a mártíromságot, s az állandó készenlétet várja el a szülőktől, s a folytonos feszültséggel megbomlik az élet dinamikus egyensúlya.

Olyan patológiás folyamatok indulhatnak el, melyek rossz hatással vannak többek között az immunrendszerre, s az endokrin rendszerre is. Meglátszik az ember viselkedésén, ha nem tud némi szabadságot kivenni a családi kötelezettségei alól. Pszichésen feszült, szorongó ember lesz belőle, s ennek hatására kortizol termelődik, s az agyban is bekapcsol egy CRH-t (corticotropin releasing hormone) kódoló gén. Megemelkedik a vérnyomás, belső nyugtalanság lesz úrrá az egyénen, étvágytalan lesz, arcán, nyakán bőrpír alakulhat ki. A kortizol hatására több immunjelzőanyag termelődése visszaesik.

Pihenj, sportolj, relaxálj!

Állandóan rohansz, időzavarban szenvedsz, folyamatosan feszült vagy? Akkor számolhatsz a szimpatikus idegrendszer túlaktiválódására. Ez komoly betegségekhez is vezethet. Veszélyeztet a gyomorfekély, a magas vérnyomás, a szívinfarktus, vagy a cukorbetegség is.

Pszichésen a következő tünetek bukkanhatnak fel: ingerültség, türelmetlenség, érzelmi labilitás, a koncentráció nehezítettsége, alvászavar, depresszív állapot vagy burn-out (kiégés) szindróma.

(Forrás:mipszi,hu, Fotó: freedigitalphotos.net, Woman_Laying_On_Grass_by_marin)

Szeretnél követni minket a Facebook-on? Kattints ide, és lájkold az oldalt!