Jump to content

A cyberbullying szereplői

2015. 06. 26. 18:45

Az elektronikus zaklatás

A cyberbullying napjaink nehezen kivédhető agressziós formája. A fenyegető üzenetek elektronikus úton bombázzák az áldozatot, aki nem, vagy csak nehezen tud szembeszállni az üldözővel.

Kik vannak veszélyben? Legfőképp azok, akik sokat mutatnak magukból az interneten, akiknek a magánélete szinte nyitott könyv az online térben.

A manipulatív, becsmérlő üzenetek, hozzászólások, bejegyzések tárgya gyakorlatilag bármi lehet: a másik kinézete, személyisége, szokásai, szexuális hovatartozása.

Az áldozat

Általában abból lehet áldozat, aki labilis lelkiállapotú, és gyenge önértékelésű. Mivel nem tudják a helyén kezelni az őket érő bántásokat, az így kialakult helyzet okozta állandó zaklatott állapotban hamar elvesztik a kontrollt. Megtörnek, nem tudnak kilépni, nem tudják magukat megvédeni, elfogadják kiszolgáltatott helyzetüket. A pszichéjük rendkívül megterhelt lesz.

Érdekes, de igaz, hogy az agresszornak is gyenge az önértékelése, de erősnek mutatja magát.

Kiből lesz Cyberbully (zaklató)?

Gyakorlatilag ismerősből, barátból is, de nem ritka az álnéven regisztráló, vagy a teljesen ismeretlen személy sem. Alkalmazhatja a hamis vádak fegyverét, a riadalomkeltést, szexuális zaklatást, megfigyelést, az áldozat adataival való visszaélést, stb.

További cikkek a témában:

VIGYÁZZ, FACEBOOK! ÍGY ÓVD MEG A GYERMEKED!

A LÁJK A FŐSZEREPLŐ?

(Forrás:wikipedia.org / Fotó:bullying-679274_640_Jedidja, pixabay.com)

Szeretnél követni minket a Facebook-on? Kattints ide, és lájkold az oldalt!