Jump to content

A lájk a főszereplő?

2015. 06. 23. 20:20

A Facebook nem csak lehetőség, veszélyforrás is. A Facebook egyik kockázata az, hogy megváltoztathatja használójának gondolat- és lelkivilágát. Egyetlen posztunk sokkal több emberhez ér el, mint a kommunikáció bármely formájával valaha is.

Sokan várják fotóik közzététele után a lájkokat, a népszerűség fokmérőjét. De a lájk tényleg azt jelenti, hogy tetszik, amit látok? Manapság sokan már el sem olvassák, meg sem nézik igazán az ismerősök posztjait, csak lájkolnak, mert kedvelik az illetőt. Ha megosztják a bejegyzést, vagy hozzászólnak, az már más, az már az igazi érdeklődés jele.

Ez azt is jelenti, hogy nem mindig pozitív vélemények hangzanak el a bejegyzések alatt, de ezt is kell tudni kezelni. Nem érdemes mindenkivel vitatkozni, csak nyitott, gondolkodó beszélgetőtárssal érdemes szóba állni. Trollkodókkal, azaz szélsőséges, vagy sértő véleményt kinyilvánítóval jobb nem szóba állni, általában csak saját frusztrációit tölti ki épp.

Tipp: Tanítsd meg a gyerekeidnek is rangsorolni az információkat, mutasd meg nekik, hogy sokkal jobb egyszerre egy dologgal foglalkozniuk, különben a figyelmük szétforgácsolódik. Mutass személyes példát is: ha kérdez, mutat valamit, csak rá figyeljünk, ne olvassunk, ne dolgozzunk közben.

Tudtad? Facebookozás közben kis befektetéssel jutunk jutalomhoz, hiszen dopamin szabadul fel az agyban. A kommunikáció nagyon pozitív, főszerepben van az egó, és így szinte mindig torz képet közvetítünk magunkról.

Légy tudatos! Szabályozd, ki mit láthat a profilodból, mihez szólhat hozzá. Magad számára is korlátozd, hogy mit teszel közzé! Nagyon érzékeny információkat ne ossz meg a neten! Olyan emberekkel vedd körbe magad, akik erősítik az énképed, s nem jelentenek számodra veszélyt semmilyen formában.

(Forrás:lelkielet.hu / Fotó: freedigitalphotos.net,Social_Network_Concept_by_Nutdanai_Apikhomboonwaroot)

Szeretnél követni minket a Facebook-on? Kattints ide, és lájkold az oldalt!