Jump to content

Öröklődnek-e a traumák?

2015. 04. 08. 19:41

Léteznek-e nemzedékeken átívelő családi drámák? Ha az egyik családtagod hajlamos az öngyilkosságra, Te is veszélyeztetett vagy?

A fenti kérdésekkel a pszichogenetika, és a mentálgenetika foglalkozik. Ahhoz, hogy választ kapjunk arra, hogyan öröklődik a trauma, tudnunk kell, hogyan alakul ki. Amikor támadás ér minket, és a menekülő, támadó, vagy a helyzetbe belenyugvó reakciónk tovább tart a kelleténél, a kialakuló trauma a sejtek memóriájában tárolódik, és a DNS-sel együtt öröklődnek tovább. De ez még nem minden, hiszen ezek a traumák addig ismétlődnek az egyén, és leszármazottai életében, amíg ki nem alakul a helyes immunválasz.

Egyfajta újrajátszási kényszer ez, s komoly problémát okozhat az egyes generációkban, még akkor is, ha valójában fogalmuk sincs, mi történt a múltban. Például a nemi erőszakon átesett nők utódai hajlamosak lehetnek a daganatos betegségekre, a terméketlenségre-mivel a test mindenre emlékszik.

A betegségeknek, párkapcsolati konfliktusoknak is megvannak az okai: egy családon belül az utódoknál generációkon keresztül az ugyanolyan reakciók ugyanolyan testi tüneteket váltanak ki.

Jó hír, hogy bár a traumáknak mindig van egy töltésük, egy feszültségük, ha leszelidítjük, nem fognak aktivizálódni. Természetesen ez elfogadó, támogató környezetben megy a legjobban. Változtasd meg a drámákhoz viszonyított érzelmeid, így gyengítsd annak dinamikáját! Menj végig a változás útján, vedd igénybe pszichogenetikus szakember segítségét!

(Forrás: F.Galló Béla: A bennünk kódolt jövő /Fotó:lt-lt.facebook.com)

Szeretnél követni minket a Facebook-on? Kattints ide, és lájkold az oldalt!