Jump to content

A nemi erőszak utáni trauma

2015. 02. 18. 17:05

Hogyan lehet feldolgozni, hogyan lehet továbblépni? Mi tehet a család?

Aki erőszak áldozatává válik, súlyos traumát él át, főként, ha a bántalmazó ismerős, rokon, vagy családtag, hiszen védelem, támogatás, szeretet helyett erőszakot és bántalmazást kap.

Ami ez erőszakot követi: bűntudat, pszichés trauma, és poszttraumás állapot.

A szakember feladata

Pszichoterápia. Elsősorban a szégyen következményeivel kell küszködni, és az önbizalmat helyreállítani. Ha az áldozat ismerte az elkövetőt, szembe kell néznie azzal, hogy a kapcsolatuk gyökeresen megváltozott azzal, hogy az teljhatalmat gyakorolt fölötte. Az érintettek az ESZTER Ambulancián (http://eszteralapitvany.hu/ ) is kérhetnek segítséget.

Mit tehet a család, a hozzátartozók?

A szakemberrel karöltve segíthetnek annak megértésében, hogy a múltat nem lehet meg nem történtté tenni. Valami elveszett, meg lehet gyászolni, s tudatosítani, hogy nem ő a hibás, s van élet az erőszak után. Segíthetnek abban, hogy helyreálljon a bizalom.

Ha nem sikerül feldolgozni

Ez sajnos nehézségekkel teli életet eredményezhet, szorongást, örömhiányt, bizalmatlanságot. Nem engednek magukhoz közel senkit, s vagy nincs örömteli szexuális életük, vagy folyamatosan váltogatják a partnereiket. A világot irányíthatatlan, kaotikus helyként fogják fel.

A nemi erőszak tekintetében óriási a látencia, hiszen az áldozatok sokszor évekig nem beszélnek erről senkinek, s csak kevesen tesznek feljelentést. Ma már nagyobb társadalmi nyilvánosságot kapnak a hasonló esetek, többet beszélünk a nők és a gyerekek elleni erőszakos cselekményekről. Egyre több reklám, plakát és szervezet hívja fel az emberek figyelmét erre a létező problémára. Társadalmi tudatformáló kampányok ezek, s még több, hosszú távú kampányra van szükség egy olyan ellátórendszerrel az élen, ami szakszerű segítséget tud nyújtani.

(Forrás: Dr. Virág György pszichológus, Országos Kriminológiai Intézet / Fotó:galleryhip.com)

További érdekességekért kattints ide, és csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!