Jump to content

3 frissítő szobanövény

2015. 02. 14. 17:00

Három olyan szobanövény létezik, mellyel sokkal frissebb levegőt termelhetsz a helyiségeidben, mint eddig bármikor! Viszlát fáradtság!

Kamal Meattle az IIT, a TERI és a NASA tanulmányai alapján csapatával felfedezte, hogy ezzel a három átlagos szobanövénnyel jelentősen javítható a levegőminőség.

A három növény az Aranypálma, az Anyósnyelv és a Márványos Szobafutóka.

Az Aranypálma olyan növény kiszűri a CO2-t és oxigénné alakítja. Amikor szükséges, le kell törölni a port a leveleiről. A második növény az Anyósnyelv, a CO2-t oxigénné éjszaka alakítja át. A harmadik növény a Márványos Szobafutóka, főleg hidrokultúrális környezetben nő. Ez a növény kiszűri a formaldehidet és egyéb mérgező kémiai anyagokat a levegőből.

Ezzel a három növénnyel mindazt a friss levegőt elő lehet állítani, amire szükséged van, persze nem egy-két kis cserépnyi mennyiségben.

Egy Delhiben lévő épületben (4.645 négyzetméternyi, 20 éves) közel 1200 növényt helyeztek el 300 dolgozóra. Tanulmányaink azt mutatták, hogy egy ember véroxigén szintje 42% valószínűséggel emelkedik 1%-ot, ha az illető 10 órát tartózkodik ebben az épületben. A tanulmány szerint, más épületekkel összehasonlítva, a szem irritáció előfordulása 52%-kal csökkent, a légzési problémák 34%-kal, a fejfájás 24%-kal, a tüdőkárosodás 12%-kal és az asztma 9%-kal. Az emberi termelékenység csodás módon nőtt több mint 20%-kal ezeknek a növényeknek köszönhetően. Az energia szükséglet is csökkent az épületben 15%-kal, mert kevesebb friss levegőre volt szükség.

Mindez nagyon érdekes, és hasznos információ annak fényében, hogy a világ energiaszükséglete várhatóan 30%-kal fog növekedni a következő évtizedben.

(Forrás: Kamal Meattle / Fotó:otthonokeskertek.hu )

További érdekességekért kattints ide, és csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!