Jump to content

A jobb munkavégzés titka 2. rész

2015. 02. 13. 15:30

Fordítsd meg a boldogság, és a siker képletét! A legtöbb vállalat és iskola a következő sikerformulát követi: Ha keményebben dolgozom, sikeresebb leszek, ha sikeresebb vagyok, akkor boldogabb leszek. Ez meghatározza legtöbb nevelési és vezetési stílusunkat, azt, hogy hogyan motiváljuk a viselkedésünket.

Fordítsd meg a boldogság, és a siker képletét! A legtöbb vállalat és iskola a következő sikerformulát követi: Ha keményebben dolgozom, sikeresebb leszek, ha sikeresebb vagyok, akkor boldogabb leszek. Ez meghatározza legtöbb nevelési és vezetési stílusunkat, azt, hogy hogyan motiváljuk a viselkedésünket.

Ez tudományosan hamis és fordított két okból. Először is, minden alkalommal, mikor az agy elér egy sikert, megváltoztatjuk a kapu helyét, vagyis azt, ahogy a siker kinéz. Van egy jó állása, most egy még jobb állás kell, stb. Ha viszont a boldogság a sikerrel ellentétes oldalon van, az agyunk sosem fog odaérni.

Az agyunk fordított sorrendben működik. Ha meg tudjuk emelni valakinek a pozitivitásszintjét a jelenben, akkor az agy megtapasztalja azt, amit boldogságelőnynek nevezünk, azaz agyunk a pozitivizmus hatására lényegesen jobban teljesít, mint negatív, semleges vagy stresszes állapotban. Az intelligencia, a kreativitás, az energiaszint mind emelkednek, s javulnak az üzleti eredmények. A pozitív agy 31%-kal termelékenyebb, mint a negatív, semleges vagy stresszes agy. Ha meg tudjuk találni a módját, hogy pozitívvá váljunk a jelenben, akkor az agyunk is sokkal sikeresebben működik, ahogyan képesek leszünk keményebben, gyorsabban és okosabban dolgozni.

Lásd meg, mire képes az agyad valójában! A dopaminnak, amely elárasztja a rendszerünket, amikor pozitívak vagyunk, két funkciója van. Boldogabbá tesz, valamint bekapcsol minden tanulási központot az agyban, amely lehetővé teszi, hogy más módon alkalmazkodjunk a világhoz.

21 nap alatt, mindössze kétperces gyakorlatokkal át tudjuk programozni az agyat, így lehetővé téve az agynak, hogy optimistábban és sikeresebben dolgozzon. A képlet a következő:

1.) Írj fel három új dolgot, amiért hálás vagy, minden nap. A végére az agyuk elkezdi azt a mintát tartani, hogy a világ befogadását nem a negatívval, hanem a pozitívval kezdi először.

2.) Vezess naplót az elmúlt 24 óra egy pozitív élményről, így szinte az agyad újra átéli azt.

3.) A testmozgás megtanítja az agyat, hogy a viselkedés számít. A meditáció lehetővé teszi az agy számára, hogy áttörje azt a kulturális hiperaktivitás-zavart, és lehetővé teszi agyunknak, hogy az aktuális feladatra összpontosítson.

4.) Cselekedj jót véletlenszerűen!

Te is képes vagy megfordítani a boldogság és a siker formuláját! Így hozod létre a pozitivitás hullámait, mellyel igazi forradalmat ébresztesz.

(Forrás: Shawn Achor: A boldog titok a jobb munkához / Fotó:thetrendguys.com)

További érdekességekért kattints ide, és csatlakozz a Facebook oldalunkhoz!