Jump to content

Szeretnél sikeres lenni a munkádban? Első rész

2014. 08. 20. 11:30

A sikerhez az IQ-d csak 20 %-ban járul hozzá, az állásod megtartásához, és egy jövőbeni előléptetéshez viszont több más dologra is szükséged lesz. Dr. Daniel Goleman pszichológus Érzelmi intelligencia című könyvében szám szerint 9-et ajánl.

1. Önbizalom

Bízz a képességeidben!

2. Kíváncsiság

Légy kíváncsi, vágyj arra, hogy minél több dolgot megismerj, megtanulj. Érdekeljen az is, ami nem nyilvánvaló. Ne add fel, kezdd el, mindig keresd a jobb módszert, a jobb választ. A főnököd kedvelni fog a hozzáállásodért.

3. Döntésképesség

Ne félj a kockázatvállalástól! A félelem nagy visszatartó erő, képes lefagyasztani, cselekvésképtelenné tenni, és feladásra kényszeríteni. Vállald a kockázatot, és annak következményeit!

4. Empátia

Ha megpróbálod beleélni magad mások helyzetébe, és ismered az érzéseiket, s azt, hogy mire van szükségük, növelni fogod a motiváltságukat, s a javuló munkakörnyezetnek hála a termelékenységi mutatók is növekedni fognak.

5. Humor

Ne vedd magad nagyon komolyan, és próbáld megtalálni a humort az élet nehezebb pillanataiban is. A jókedv a munkahelyeden is előnyt jelent, s javítja a hangulatot.

Forrás: Dr. Daniel Goleman: Érzelmi intelligencia / Fotók:blog.widbook.com, www.stevenaitchison.co.uk