Jump to content

Túl nagy a nyomás?

2014. 08. 08. 15:30

Úgy érzed, hogy nagyon elfoglalt vagy, és az életed csak a kötelességeidről szól? Ingerlékeny, mogorva, és kimerült vagy? Ideje kitörnöd a mókuskerékből. Összegyűjtöttünk pár ötletet, hogy mivel javíthatnál a hangulatodon.

Egyensúlyozd ki a vércukorszinted!

Ha olyan ételeket fogyasztasz, amik rakétagyorsan megemelik a vércukorszinted, de az rövid időn belül a csökkenő inzulin hatására mélyrepülésbe kezd, akkor nem fogod jól érezni magad. A hullámzó vércukorszint hullámzó kedélyállapotot eredményez, ami sem nekünk, sem a környezetünknek nem tesz jót. Az édes ételek, a keményítős ételek, és a gyors energiafelszabadító ételek helyett fogyassz sűrű, rostos ételeket, lassú energiakibocsátású szénhidrátokat, illetve fehérjét, melyek lassan emelik meg a vér cukorszintjét. Mit jelent ez a gyakorlatban? Számolj le a krumplival, a ragacsos fehérkenyérrel, és fogyassz helyette mondjuk lencsét.

Ételérzékenység

Ha gyakran, és minden különösebb ok nélkül van rossz közérzeted, illetve egyéb tüneteid, például fájnak az ízületeid, a háttérben akár ételallergia is állhat. Érdemes kivizsgáltatni!

Omega-3, Omega-6 zsírsavak

Ezek az esszenciális zsírok segítik testünk hormonrendszerének, és agyunknak (az agy 60%-a zsír) a működését, ezért fogyassz belőlük eleget. Omega-3 zsírsavat találhatsz a lenben, a kenderben, Omega- 6-ot a lazacban, szardíniában, és makrélában.

Le a kávéval, a teával, az alkohollal, és a csokival

Csökkentsd, vagy hagyd el teljesen ezeknek az italoknak, a fogyasztását, hiszen a bennük lévő stimulánsok feszültebbé teszik a napjaid. Az alkohol rendkívül gyorsan megemeli a vércukorszinted, de utána zuhan, és nagyfokú álmosság is jár vele együtt. A csokoládé gyors átmeneti megoldás, de a vércukorszinted nagyon gyorsan leesik a fogyasztása után, és magas zsírtartalma miatt még hizlal is.

Triptofán, és B-vitaminok

A triptofánban gazdag ételek (füge, tej, joghurt, tonhal, csirke, napraforgómag) megemelik a szerotonin hangulatjavító neurotranszmitter szintjét. Vele egyidejűleg fogyassz elegendő B, és C vitamint, valamint cinket is.