Jump to content

Lelki gyakorlatok minden esetre - 5. hét – Ítélkezz elfogulatlanul!

2014. 08. 08. 10:51

Elfogulatlannak lenni nem is olyan könnyű, hiszen élményeinket, felfogásunkat egy már előzetesen kialakított előítélet, vélemény, és attitűdök szűrőjén megszűrt benyomások alakítják. Ezek persze sokszor torzak. Mi tehát a megoldás?

A feladat: Ítélkezz elfogulatlanul!

Ezen a héten csodálkozz rá a dolgokra, eseményekre, és jelenségekre, csakúgy, mint egy kisgyermek. Ne azt nézd, hogy mit tudsz róluk, csak a maguk valóságában próbáld őket meglátni. A dolog lényege, hogy ezen a héten semmit se tekints magától értetődőnek, ellenben használd a saját ítélőerőd. Ne foglalkozz tehát azzal sem, hogy a megfigyelt dolgok milyen érzéseket és gondolatokat váltanak ki belőled, legyenek azok kellemesek, vagy kellemetlenek.

Kezdd egyszerű feladatokkal. Kezdd a tárgyakkal, és fokozatosan haladj az ember, és az emberi cselekvésről alkotott elfogulatlan véleményalkotásig. A gyufaszállal kapcsolatban ne a tűzesetek jussanak eszedbe, hanem a pozitív dolgok is, például egy gyertya, vagy a gáztűzhely meggyújtása. Ha zenét hallgatsz, figyelj a hangzásra, ne elemezd ki az egyes szólamokat, vagy az énekest. Ha kinn ülsz a természetben, ne a bogarakat lásd, hanem a teljes képet, az összefüggéseket, a szépséget.

Az emberekkel kapcsolatos feladat azért lesz nehéz, mert figyelmünk a hozzánk beszélő, és a saját reakcióink között csatangol. Sokszor, míg ő beszél, mi már azon gondolkodunk, hogyan fejezzük ki számára a helyeslésünket, vagy a tiltakozásunkat.

Próbáld magad beleélni a helyzetébe, megérteni, miért viselkedik úgy, ahogy.

Ez a feladat azért nehéz, mert alapvetően győz felettünk az előítélet, és az egocentrizmus. Viszont ha naponta legalább egy helyzetben gyakoroljuk, egyre önállóbb lesz a gondolkodásunk, és fejlődik az empátiás készségünk is.

Ha készen vagy az eheti gyakorlattal, rátérhetsz ismét az első feladatra, de választhatod azt az utat is, hogy a következő hét első öt napján egy-egy gyakorlatot végzel, majd két szünnap után kezded elölről a ciklust. Eredményes gyakorlást kívánunk!