Jump to content

PMS, avagy premenstruális szindróma

2014. 07. 31. 09:05

PMS, azaz premenstruális szindrómának nevezzük az olyan testi és lelki zavarok egységét, amelyek az ovuláció után jelentkeznek és a menstruáció kezdetével múlnak el.

Hangulati tünetei a depresszió, túlérzékenység, sírás, a hangulat ingadozása. Testi megnyilvánulása a fáradtság, puffadás, a mell feszülése, érzékenysége, pattanások megjelenése, étvágyban való változás.

Egyes hölgyek esetében életmód változtatásával, mozgással, és gyógyszerrel kordában tartható, azonban súlyosabb esetben már PMDD-ről, vagyis premenstruális diszfóriáról beszélünk. Nagyon ritka, de komoly betegség.

A PMS a nők többségénél jelentkezik valamilyen formában és mértékben.

A PMS diagnózisának felállításához legjobb módszer, ha a nők menstruációs naplójukban vezetik a testi és érzelmi tüneteket. Ha ezek az ovuláció környékén kezdődnek és csak a menstruációval szűnnek meg, akkor felállítható a PMS diagnózisa.
Fontos a napló vezetése, mert az segít a diagnosztizálásban, valamint ha a nő megérti saját testét, annak reakcióit, könnyebben tudja kezelni helyzetét. A premenstruációs szindróma megállapítását nehezíti, hogy sok más betegség tünetei lehetnek a PMS-hez hasonló.

Megkülönbözeti más betegségektől az, hogy a menstruáció kezdetével a következő ovulációig szinte semmilyen tünet nem észlelhető. Ha nincs ilyen szakasz, de a tünetek jelentkeznek, akkor nem PMS-ről van szó.

Másik lehetséges eszköz a premestruációs szindróma diagnosztizálásához, ha egy olyan gyógyszert ír az orvos a páciensnek, ami a petefészkek működését leállítja. Ha a gyógyszer megszünteti a kellemetlen tüneteket, akkor PMS áll fenn.

Kezelésére sokféle módszer van, de a legáltalánosabb nem tudományos és nem is orvosi módszerek, mint például a mozgás, családi és baráti támogatás, koffein, dohányzás és alkoholfogyasztás lecsökkentése, sószegény étrend, B6-vitamin, E-vitamin fogyasztása, étrendkiegészítők szedése.

A PMS tüneteire használhatnak vizelethajtót, fájdalomcsillapítót, fogamzásgátló tablettát, antidepresszánsokat és olyan gyógyszert is, ami leállítja a petefészkek működését.

(Forrás: womenshealthmag.com)