Jump to content

Lelkileg is fel kell készülni a gyermekvállalásra

2014. 06. 19. 16:40

Minden ember életében az egyik legnagyobb változást a gyermekvállalás hozza. Az újszülött érkezése szorosabbra vonhatja a családi kapcsolatokat - ekkor lesz jó esetben a párkapcsolatból család -, de nagyobb fokú alkalmazkodást is követel mindenkitől. A gyermek okozta örömök mellé azonban alapos életmódváltozás társul, jelentősen megnő az elfoglaltság és a felelősség is. Az újszülött érkezése szorosabbra vonhatja a kapcsolatot a leendő nagyszülőkkel, illetve a nagyszülői teendők mindkét családot közelebb hozzák egymáshoz. Azonban ez a közeledés számos súrlódási pontot is kínál, így alkalmazkodást követel mindkét féltől.

Ha a fiatal pár „kiélte magát”, és úgy dönt itt az ideje az utód érkezésének, érdemes átbeszélni gyermeknevelési elképzeléseinket, egyeztetni a gyakran gyökeresen eltérő családi háttérből, nevelési szokásokból adódó különböző nézeteket, azonban még így is számtalan meglepetés érhet bennünket. Jó esetben a baba érkezése nem távolítja, hanem még szorosabbra fonja a frissen szülővé vált pár kapcsolatát.

Ha megérlelődött bennünk a gyermekvállalás gondolata, és úgy érezzük, hogy megértünk a nagy "feladatra", akkor érdemes átgondolni, hogy tényleg készen állnak-e. Fontos már a fogantatás előtt felhagyni a dohányzással, alkoholfogyasztással, lehetőleg stresszmentesebb életmódot kialakítani több mozgással, egészségesebb táplálkozással, megfelelő vitamin-, és ásványi anyag bevitellel mindkét fél számára.

Nem érdemes, sőt kifejezetten lehangoló lehet a szexuális aktusokat időponthoz igazítani, különösen kezdetben. A legfontosabb, hogy nagy kedvvel, örömünkre éljünk házaséletet, minél kevesebb aggódással. Ismert tény, hogy egészséges pároknak gyakran évekig nem születik gyermeke, majd mikor feladják a reményt (azaz abbahagyják a görcsös akarást), akkor meglepetésként éri őket a terhesség ténye.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/webbeteg.hu