Jump to content

Több mint hatmilliárd forint a kisgyerekes szülők életét megkönnyítő pályázatokra

2014. 06. 17. 16:07

Az elmúlt négy évben fokozatosan erősödött a családon alapuló értékrend társadalmi megítélése, és a különféle családpolitikai intézkedéseknek köszönhetően néhány százalékkal emelkedett a házasságkötések száma, ugyanakkor kevesebben váltak el - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) főosztályvezetője az MTI-nek. Az elmúlt négy évben az Emberi Erőforrások Minisztériuma uniós forrásból 6,2 milliárd forinttal támogatta a családi közösségi programokat és hozzávetőleg 300 millióval a családbarát közgondolkodás és foglalkoztatás népszerűsítését.

A harmonikus családi életnek, a jó légkörű családi közösségeknek nemcsak testi-lelki egészségvédő hatásuk van, de nagyban hozzájárulhatnak a gazdaság fellendüléséhez is. Egyebek között a munka és a család szorosabb összekapcsolása érdekében segíti kiemelten az új adórendszer a gyermeket vállalók boldogulását.

A családtámogatási rendszer változása nyomán 2010-től mostanáig a költségvetés több mint 700 milliárd forintot hagyott kedvezmény címén a családoknál, vagyis az állam ennyivel járult hozzá a gyermekek gondozásához, neveléséhez, iskoláztatásához. Mindent egybevetve az idén például a napi anyagi gondok enyhítésére a 230 milliárd forintot is elérheti a családi kasszákban maradó összeg.

A családok jólétének erősítését, a negatív népesedési folyamatok javítását szolgálja a mind általánosabbá váló családbarát közgondolkodás beépítése a mindennapokba. A minisztérium ennek elérését segíti civil és egyházi szervezetek, önkormányzatok, vállalatok számára kiírt pályázatokkal.

A kedvező fogadtatást mutatja: míg a szocialista kormányzat által meghirdetett Családbarát munkahely pályázatra 2010-ben négyen jelentkeztek, addig az idén már több százan éltek a lehetőséggel, illetve egyre bővülnek a kisgyermekes szülők élete megkönnyítését, a család és a munka összeegyeztetését célzó kezdeményezések.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/MTI