Jump to content

Kápolnát avattak a nagyfai börtönben

2014. 06. 16. 12:42

Kápolnát avattak pénteken a Szegedi Fegyház és Börtön III-as objektumában, Nagyfán. Az ökumenikus kápolnát megáldó Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök hangsúlyozta, a hitélet a börtönökben azt szolgálja, hogy a fogvatartottak rádöbbenjenek, tetteiktől és a körülményektől függetlenül van emberi méltóságuk és igazi lelki szabadságuk, amelyet leginkább a teremtőtől kaptak. A hitélet segít annak felismerésében is, hogy mindenkinek adott a lehetőség az igazi kiengesztelődésre a teremtővel és embertársaival - mondta a püspök.

Bölcskei Gusztáv református püspök emlékeztetett arra, hogy Nagyfán 2001-ben szenteltek föl egy haranglábat, és az intézetben már akkor is folyt a börtönlelkészi szolgálat. Az egyházi vezető példaértékűnek nevezte azt az ökumenikus összefogást, amelynek köszönhetően a kulturális körlet egyik terméből a fogvatartottak munkájával kápolnát alakítottak ki.

A református püspök kifejtette: mindenütt szükség van olyan helyre, ahol az emberek el tudnak csendesedni, hogy meghallják azt az üzenetet, amellyel terheiket könnyebben tudják hordozni.

Csóti András vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka arról beszélt, hogy hosszú szünet után 1990-ben indult újra a fogvatartottak vallásos lelki gondozása. A börtönlelkészi szolgálat 2000 óta működik, ma minden magyar büntetés-végrehajtási intézetben vagy főállású, vagy részmunkaidős lelkész teljesít szolgálatot, és munkájával segíti a fogvatartottak társadalomba való visszailleszkedését.

A vezérőrnagy úgy fogalmazott, hogy akinek hite van, annak eggyel több kapaszkodója van. A parancsnok az egyházak mellett kiemelte azoknak a segítő civil szervezetek szerepét is, amelyek a szabadulást követő legkritikusabb időszakban állnak a korábbi elítéltek mellett.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/MTI