Jump to content

A szorongás természetes eszközökkel is kezelhető

2014. 06. 10. 14:00

A szorongás akkor jelent gondot, ha valamilyen homályos, sőt akár nem is létező, képzelt fenyegetésre adott „válasz", amely tartósan fennáll. Számtalan lelki és fizikai tünettel járhat: félelemérzet, összpontosításra való képtelenség, izomfeszültség, fejfájás, szapora szívverés, magas vérnyomás és még sok más. Szerencsére számos természetes megoldás - gyógynövényes, illóolajos fürdők, nyugtató teák és hangulatjavító ételek - áll a rendelkezésünkre, amellyel eloszlathatjuk aggodalmamainkat a problémákkal teli időszakokban.

A forró fürdő a feszültség oldásának egyik legkellemesebb és leghatékonyabb módja. Adjunk egy kevés levendulaolajat (esetleg szárított levendulalevelet) a vízhez. E nagyszerű gyógynövényt már legalább 2000 éve használják nyugtatóként. Ha nincs időnk fürdőzésre, kenjünk néhány csepp levendulát a halántékunkra meg a homlokunkra, és pár percig maradjunk ülve.

Az álmatlanság régi ellenszere, a langyos tej napközben is alkalmazható nyugtatóként. A tej egy triptofán nevű aminosavat tartalmaz, amely a boldogságérzetet kiváltó agyi vegyület, a szerotonin termelésében vesz részt. A banán és a pulykahús szintén sok triptofánt tartalmaz.

A mozgás nagyszerű szorongásoldó módszer. Egy gyors, 30 perces séta vagy más aerob (fokozott oxigénfelhasználással járó) tréning serkenti a fájdalomcsillapító és boldogságfokozó vegyületek, az endorfinok termelését.

A krónikus szorongás komoly fizikai megterhelést jelent z szervezet számára. Kérjünk segítséget, ha úgy érezzük, hogy az aggódás egyre jobban elhatalmasodik rajtunk. Érdemes tudni, hogy a szorongás gyakran súlyosabb betegségek, például pajzsmirigy-túlműködés, hipoglikémia (alacsony vércukorszint) és szívroham tünete lehet, illetve bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet. A panaszainkról tehát mindenképpen fontos tájékoztatni az orvosunkat.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/otthonigyogymodok.hu