Jump to content

Anyaként néha önzőnek kell lenni

2014. 05. 29. 16:35

Amióta világ a világ, a nő, az anya a család energiaközpontja. Belőle merít erőt a férfi és a gyerek(ek). Ha az anya jól van, az egész család jól van. A férfinak ott a nő, akire bármikor számíthat, akiből energiát meríthet, a gyereknek pedig ott a legfőbb támasz az anya. Az anyák azok, akik dolgoznak, viszik a háztartást, ők azok, akik emlékeznek, mikor van a szülői, ki milyen bogyókat kell beszedjen, hol van a kis piros autó a gyerekszobában. Hétvégén pedig az egész heti hajtás, rohanás után, végre lehet mosni, főzni, takarítani. De mi történik, ha nincs miből adni, mert lemerülnek a tartalékok?

Ha borul az anya egyensúlya, borul a férfi és borulnak a gyerekek. Az anyának is meg kell találni azt, ami energizálja, akkor is, ha ez azzal jár, hogy valamire nem jut idő, vagy kevesebbet tud a gyerekkel lenni. Előbb utóbb mindenki belátja, hogy jobban jár, ha egy kiegyensúlyozott, sugárzó, energikus nő áll a család középpontjában, akinek van miből adni, így van mit elvenni.

Fontos tudni, hogy a gyerekek nem igényelnek felétlenül 24 órás jelenlétet, inkább minőségi időre van szükségük, mint a mennyiségre. Ez bölcsis korban napi 60 perc osztatlan figyelmet jelent, ovisoknál már csak napi 30 perc, kisiskolában 15, tiniknél mindössze 10 percre szűkül a napi igény. Azonban nem mindegy milyen ez az együtt töltött idő.

Fontos, hogy ez kiszámítható és rendszeres legyen, emellett valóban teljes jelenlétet és figyelmet jelentsen minden egyes gyerekre. Ez az idő ne az ítélkezésről, tanácsosztogatásról, szóljon, csak szín tiszta figyelem legyen a gyerek felé.

A gyerekek számára is fontos ez az idő, hiszen a kislányok számára ijesztő és elérhetetlen egy túlhajszolt anya, és felnőttként hasonlóan nem lesznek képesek felismerni saját szükségleteiket. A fiúk viszont jó eséllyel hoznak majd hasonlóan irgalmas szaharinárus beállítottságú asszonyt a házhoz.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/marmalade.hu