Jump to content

Találkozót tartottak az európai ökumenikus tanácsok főtitkárai Amszterdamban

2014. 05. 23. 18:29

Találkozót tartottak az európai ökumenikus tanácsok főtitkárai Amszterdamban, ezen a magyar szervezet is képviseltette magát. - Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára elmondta: a keddtől péntekig tartó hollandiai tanácskozáson 16 európai ökumenikus tanács főtitkára vett részt. Beszámoltak arról, milyen változások történtek tavaly óta a szervezetükben, valamint elemezték az egyház és az állam kapcsolatát. Utóbbiból kiderült, hogy az állam több országban nemcsak az egyházakat, hanem az ökumenikus tanácsokat is támogatja.

A MEÖT főtitkára kitért arra is, hogy Antwerpenben - a Belga Egyházak Ökumenikus Tanácsa szervezésében - ellátogattak egy egyházi szeretetotthonba, ahol tapasztalataik szerint magas szinten végzik az idősek, a hajléktalanok és a fiatalok lelki gondozását.

Fischl Vilmos hozzátette, több főtitkár beszámolt arról, hogy különböző bizottságaik szervezetten működnek, és "komoly anyagokat adnak ki tudományos és teológiai szempontból is".

A város katolikus püspöke tájékoztatta őket az ökumenikus kapcsolatokról, s megemlítette a szabadegyházak terjedését, amelynek hátterében szerinte az áll, hogy a bevándorlókat a katolikus egyház nem tudja elég hatékonyan megszólítani - tette hozzá Fischl Vilmos.

Kiemelte, a találkozón téma volt az ökumenikus tanácsok oktatásban való szerepvállalása is. George Molenkamp nyugalmazott üzletember, az amszterdami egyetem professzora az egyházak környezetvédelem terén vállalt felelősségéről beszélt, Gé Dpeelman előadásában a muszlim nők hátrányos megkülönböztetését elemezte, Guy Liagre, az Európai Egyházak Konferenciájának főtitkára pedig beszámolt szervezetük munkájáról. A következő főtitkári értekezletet jövőre Németországban tartják.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás: lelkielet.hu/MTI