Jump to content

Szombaton tartják a nagymarosi ifjúsági találkozót

2014. 05. 21. 12:28

Szombaton tartják a nagymarosi ifjúsági találkozót, a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltú, évente kétszer (májusban és októberben) megrendezett országos lelki napját. Az összegzés szerint a mostani találkozó mottója az egyik legkorábbi hitvédőbeszédből, a Diognétoszhoz írt levélből vett mondat: "Szegények, és sokakat gazdagítanak". Az esemény témája szorosan kapcsolódik Ferenc pápa ifjúsági világnapi üzenetéhez, amelyet "Boldogok a lélekben szegények: övék a mennyek országa" címmel intézett a világ fiataljaihoz virágvasárnap.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálatának beszámolója szerint a szentmise főcelebránsa és igehirdetője Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius lesz, a főelőadást pedig Böjte Csaba ferences szerzetes tartja, akit a plébániakertben kérdezhetnek tovább a témáról az érdeklődők.

A programban szerepel közös reggeli ima, szentségimádás, közös éneklés és táncház is. A református templom biblikus műhelynek ad helyet, a város felett magasodó kálvárián pedig lelkipásztorok válaszolnak a fiatalok kérdéseire. A találkozó helyszínén egész nap ifjúsági szervezeteket, lelkiségi mozgalmakat, programokat bemutató standok várják az érdeklődőket.

A találkozó része 1989 óta a Gyerekmaros, a gyerekeknek szóló lelki nap, amelyen csaknem nyolcszázan vesznek részt, korosztályok szerint öt altáborban. Egy-egy altábor több kiscsoportot foglal magában, ezekben 10-12 gyermek alkot közösséget.

A találkozó története négy évtizedre nyúlik vissza, akkor Sillye Jenő zenész és barátai a Dunakanyarban énekes-imádságos összejöveteleket tartottak, amelyeket később fiatalokkal foglalkozó papok - köztük Balás Béla jelenlegi kaposvári megyés püspök - a pártfogásukba vettek, és segítettek folyamatossá tenni a találkozók megrendezését.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/MTI