Jump to content

Lelki gondozóval is támogatják a szerbiai árvízkárosultakat

2014. 05. 20. 17:13

A hivatalos adatok szerint eddig több mint 40 halálos áldozata van az esőzések okozta árvizeknek és földcsuszamlásoknak a Nyugat-Balkánon, nem hivatalos források viszont ennél sokkal riasztóbb adatokról számoltak be, sokan eltűntek. Az áradások és földcsuszamlások a térségben több mint egymillió embert érintenek közvetlenül, százezrek hagyták el otthonaikat, tízezreket pedig a hatóságok menekítettek ki. Szerbiában szerdától péntekig háromnapos gyászt hirdettek az áradások áldozatainak emlékére, Bosznia-Hercegovinában pedig kedd volt a nemzeti gyásznap.

A hat napig tartó esőzés és az azt követő földcsuszamlások következtében Szerbiában hivatalosan 27-en, Bosznia-Hercegovinában pedig 20-an vesztették életüket. A B92 szerbiai televízió a rendőrség adataira hivatkozva szerda este azt közölte: 798 ember eltűnését jelentették be, ebből eddig 215-öt találtak meg.

A Magyar Református Szeretetszolgálat szakképzett műszaki mentőcsapatot és lelki gondozót is küld a az árvízzel leginkább sújtott szerbiai övezetbe, Obrenovac környékére - közölte az egyházi szervezet az MTI-vel. A mentőcsapat hat szivattyúval és technikai felszereléssel segít a bajba jutottaknak, valamint szakképzett búvárral és lelki gondozóval is támogatja a rászorulókat, mivel "a térségben továbbra is zűrzavar uralkodik".

A szeretetszolgálat gyűjtést is indított a szerbiai árvízkárosultak megsegítésére, a 13600-as telefonszám 66-os kódjának hívásával 250 forinttal támogathatják a missziót, a szervezet www.jobbadni.hu honlapján online adományozásra van lehetőség, valamint az ott feltüntetett számlaszámra is lehet utalni támogatást, feltüntetve, hogy szerbiai árvízkárosultak. A múlt héten kezdődött esőzések és az árvíz miatt több százezer embernek kellett elhagynia otthonát Szerbiában, és halálos áldozatai is vannak a katasztrófának.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/MTI