Jump to content

Mi az az érzelmi intelligencia

2014. 05. 09. 16:02

Bizonyára mindenki hallott már az értelmi intelligenciáról ( IQ), ami valakinek az akadémiai, vagyis a lexikális tudását tükrözi. Az értelmi intelligencia azonban az intellektusunknak csak egy részét méri, hiszen rengeteg másféle intelligenciáról beszélhetünk még ezen kívül. Az érzelmi intelligencia (EQ) azt a képességet jelöli, hogy egy ember milyen jól tudja megérteni, kezelni az érzelmeit. Akinek magas az EQ-ja, az érzékenyebb más emberek érzéseire, illetve szociálisan is aktívabb, és könnyebben alakít ki kapcsolatot emberekkel.

Sokan emberekhez való intelligenciának nevezik, hiszen az emberi kapcsolatokban jobban tájékozódik az a személy, akinek fejlett az érzelmi intelligenciája. Egyes felmérések szerint ez a legfontosabb intelligencia. Néhány embernek természetesen adatott meg, ám aggodalomra semmi ok, az EQ-t lehet fejleszteni!

Természetesen mindenkinek vannak érzelmei, érzelmi világa. Ez néha lehet kicsit borúsabb, vagy lehet éppen nagyon felhőtlen. Néha összezavaró lehet, ha az érzelmek kavalkádjában él az ember, így a legfontosabb, hogy megismerd magad és az érzéseid. Mindig tudatosítsd magadban, hogy mit érzel, ezáltal könnyebben megérthetsz másokat, sőt, akár saját magad is. Sokan nem figyelnek az érzéseikre a nap folyamán, csak elsiklanak felette.

Mindenki ideges néha, és mindenki átélt már csalódást. Az érzelmek elfojtása nem jó dolog, ám nem is áraszthatjuk az összes érzésünket minden percben a körülöttünk lévőkre. Ezért próbáljuk kezelni őket. Ne féljünk kimutatni az érzéseket, de 3 szempontot mindig vegyünk figyelembe: mikor, kinek, mennyire. Az önkontroll nagyon fontos, ezzel tiszteled meg a saját érzelmeid, és mások érzéseit is.

Az érzelmi intelligenciánk a korral fejlődik és változik, erősödik. Azoknál a felnőtteknél, akiknél ez nem fejlődik ki, az érzelem kimutatása nagyon egyszerű, olyan mint a kisbabáknál. Sírás, hisztizés, kiabálás. Az érzelmi intelligencia folyamatosan fejleszthető. Van olyan ember, akinek többet kell dolgoznia rajta, de a végeredmény ugyanaz: fejlődés.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkiélet.hu/kamaszpanasz.hu