Jump to content

A baba lelkére már az anyaméhben is figyelni kell

2014. 04. 09. 13:45

A világ talán legcsodálatosabb érzése anyának lenni. Azonban ez a boldogságon és a szereteten kívül, számos felelősséggel is jár, hiszen már nem csak magunkért vagyunk felelősek. Szakemberek a baba 6 hónapos koráig az anyatejes táplálást ajánlják, mert ez minden szempontból optimális a baba számára. Az anyatej termelődését, optimális összetételét, valamint saját egészségének megóvását, megfelelő tápanyag-ellátottságát a szoptató anya életmódja, táplálkozása jelentősen befolyásolja. Az étkezés mellett tehát a helyes életmódra is figyelnie kell a kismamának.

A naponta átlagosan 850 ml anyatej termelődéséhez ugyanennyi mennyiségű többlet folyadékra és 20-25%-kal több energiára van szükség. Az anyatej legfontosabb összetevőire (fehérje, tejcukor, zsír, kalcium) kevésbé van hatással az anya étrendje, de ha ezekben az összetevőkben hiányos az anya táplálkozása, úgy a szükséges mennyiséget a saját szervezetétől fogja elvonni.

Azt talán le sem kellene írni, hogy a kávé és az alkoholos italfogyasztása kerülendő, és legalább ilyen fontos, hogy a dohányzást a terhesség és a szoptatás ideje alatt mellőzni kell, mert súlyos, a későbbiekben beláthatatlan következményekkel jár. Szintén ügyelni kell a gyógyszerek rendszeres fogyasztására is, mert azok hatóanyagai is kiválasztódhatnak az anyatejbe.

Ugyanakkor a babák lelki élete már az anyaméhben elkezdődik, hiszen a magzat nem csak édesanyja szívverését hallja, vagy a zenét, amit játszanak neki, hanem bizonyos vegyületek is átjutnak a méhlepényen. Egy amerikai tanulmány szerint a kismama depressziója is kihat a baba későbbi fejlődésére.

A California-Irvine Egyetem tudósai megállapították, mindegy, milyen hatásoknak volt kitéve a gyermek az anyaméhben, a lényeg, hogy ez a környezet a születés után is megmaradjon. A mindvégig egészséges anyák gyermekei ugyanúgy fejlődtek, mint azokéi, akik a szülés előtt és azt követően is depressziósak voltak. Káros hatás azokon jelentkezett, akik nem tapasztalták meg a folytonosságot, például az anyaméhben egy depressziós mamával voltak kapcsolatban, aki azonban a szülést követően meggyógyult.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:lelkielet.hu/anyavagyok.hu