Jump to content

Mindenki tehetséges valamiben, csak azt meg kell találni

2023. 06. 25. 19:00

Nemcsak kinézetünkben, de belső tulajdonságainkban, képességeinkben is eltérők vagyunk. Mindenki tehetséges valamiben. Ideje azt felfedezni.

Ha találsz egy hobbit, ami szórakoztat, elfoglal és abban örömödet leled benne, már szerencsés vagy. Ha ez a hobbi még a munkádat is jelenti, akkor bizonyigazi mázlista vagy. Azzal szeretünk foglalkozni, ami érdekel és jók vagyunk benne. Abban igazán örömünket leljük. Szokták is mondani, hogy mindenki tehetséges valamiben, csakhogy ezt a valamit nem is olyan egyszerű felfedezni.

Van, akinél minden összejön már fiatalon és akár gyerekként megtalálhatja azt, amiben igazán jó. Akkor sincs semmi gond, ha ez későbbre datálódik, de érdemes keresni. Ahhoz, hogy megtaláljuk, miben vagyunk a legeredményesebbek, önismeretet igényel.

Gondold át, milyen tevékenységek érdekelnek téged, miben élvezed leginkább az időtöltést. Persze ez még nem garancia arra, hogy abban tényleg tehetséges vagy, de érdeklődési körnek, elfoglaltságnak tökéletes lehet. Aztán gondold tovább, hogy mely területen mozogsz magabiztosan. Ebből már világossá válhat számodra, hogy mik az erősségeid és rámutat a gyengeségeidre is. Akár egy listát is készíthetsz erről, hogy lásd mindezt.

Sosem tudhatod meg, hogy a zenében, a hangszereken való játékban tehetséges vagy, ha sosem próbálod. Arra bíztatunk tehát, hogy próbálj ki különböző dolgokat. Kísérletezz. Foglalkozz olyan tevékenységekkel, amelyeket érdekesnek találsz. Az egyikben már az első perctől kényelmetlenül, idegenül érezheted magadat, míg egy másik terület magába szippanthat. Csak így, a tapasztalatokon ismerheted fel, hogy miben vagy tehetséges.

Lehetsz önjelölt énekes, táncos, sportoló (bármi), és gondolhatod azt, hogy milyen jó vagy abban, amit csinálsz, de a környezeted, a külvilág adhat igazán racionális visszajelzést. Az emberek gyakran észreveszik a másokban rejlő tehetségeket és erősségeket. Figyeld meg, milyen visszajelzéseket kapsz az emberektől. Könnyen lehet, hogy kishitűen leértékeled önmagadat, de kívülről sokkan jobban megítélhető más képessége, tudása.

Egy mély és őszinte beszélgetés a családdal és a barátokkal is rávilágíthat arra, hogy miben vagy jó. Ők ugyancsak jó visszajelzők abban, hogy mivel érdemes foglalkoznod és mivel nem.

Tarts nyilvántartást a különböző tevékenységeidről, projektekről vagy tapasztalataidról.

A tehetség kibontakozása azonban nem egy pillanatnyi csoda, hanem kitartást, tanulást, elkötelezettséget igénylő feladat. Még a megfelelő képességek és a határozott elképzelések birtokában is felléphetnek nehézségek. Aki azonban igazán elszánt valamiben, az ezeket a nehézségeket is leküzdi.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)