Jump to content

Négylábú gyógyítók

2017. 09. 06. 11:47

Tudományosan bizonyított tény, hogy az állatok közelsége gyógyítóan hat az emberekre. Bizonyára neked is van házi kedvenced, akinek a létezése, közelsége megnyugtat és boldogsággal tölt fel, egy fárasztó, stresszel teli, borongós, kedvtelen nap után.

A házi kedvencek minden nap színt visznek a gazdik életébe. Ezen kívül, az állatokkal történő foglalkozás elősegíti egyes betegségek gyógyulását, javulását vagy szinten tartását. A legismertebb terápiás állatok általában, a kutyák és a macskák, valamint egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban a lovas terápia módszere is.

Kinek ajánlott?

Lovasterápiás foglalkozásokon célja a sérült, fogyatékkal élő, szellemileg vagy testileg korlátozott emberek gyógyulásának elősegítése, illetve a betegségek romlásának megakadályozása, a lovak segítségével. Egyénileg és csoportosan is részt lehet venni a foglalkozásokon, általában orvosi elrendelésre történik ez a fajta gyógykezelés.

A lovasterápiának különféle ágazatai léteznek, ilyen a hippoterápia, a gyógypedagógiai lovaglás, a pszichoterápia lovakkal és a parasport. A terápia ágazatai között nagy az átjárhatóság, különbség gyógyítási módszerek között található. A lovasterápia alatt természetesen nem a lovakkal kapcsolatos mindennapi tevékenységeket értjük, habár a ló gondozása kétségtelenül stresszoldó hatással bír. A lovak évezredek óta az emberek hű segítői, egy bizonyos idő elteltével a lovak és a lovasok között szoros kötelék alakul ki, amelynek fizikai és pszichés hatásai is vannak az emberekre nézve. A hippoterápiát általában orvosi javaslatra rendelik el, fizikoterápiás és rehabilitációs céllal. Egyfajta gyógytornás kezelésnek tekinthető, melynek célja a testtartási, gerincproblémák orvoslása. A gyógypedagógiai lovaglás a különféle mentális, pszichés problémák orvoslására jött létre, a terápia magába foglalja a lovak gondozását, a lovaglást, és a különféle speciális tornagyakorlatokat is. A cél a felelősségtudat erősítése, a ló és a lovas közti bizalom kiépítése. A gyógypedagógiai lovaglást minden estben megfelelően képzett lovas terapeuta végzi. A terápia során a terapeuta segítségével a beteg ügetés és vágta során is végezhet gyakorlatokat. A gyógypedagógiai lovaglás tökéletes módszer a tanulási problémákkal küzdő gyermekeknél, továbbá az autizmusban vagy hiperaktivitásban szenvedőknél. Továbbá hallás, látássérültekre is jó hatással van a lovak közelsége. Fontos, hogy epilepsziában szenvedőknek lovas terápián részt venni szigorúan tilos!

Miért jó?

A lovaglás, a ló harmonikus mozgása az ember medencéjén és gerincoszlopán keresztül stimulálja a törzs izmainak működését. Erősíti és elősegíti az egyensúlyérzékelést, és az agy működésére is kedvezően hat. Javítja a mozgásérzékelést, a mozgáskoordinációt. A kóros elváltozások korrigálódnak általa. A lovakkal történő érintkezés hatására a betegek szociális készségei is fejlődnek. Javul az érzelmi kötődési képesség, a kommunikációs készség, az akarati funkciók. A lovasterápia minden formája elősegíti a figyelem, gondolkodás és a kommunikáció képességét. Növeli az önbizalmat, és elősegíti az önkifejezést. A betegeket örömmel és boldogsággal tölti fel, valamint a lovak közelsége a lelket harmonizálja és megnyugtatja. 

Szociális szempontból is hatásos, hiszen elősegíti a megfelelő kapcsolat kialakítási képességet, megnyitja a beteget, segít kiépíteni a kapcsolatot a terapeutával és a lóval is egyaránt. Szociális és emocionális készségekre is egyaránt kedvezően hat. A lovas sport és a lovasterápia manapság sajnos nem tartozik az olcsó sportok és gyógykezelési módszerek közé, de többszörösen igazolt tény, hogy a betegekre minden esetben jó hatással van, testileg, szellemileg, és érzelmileg egyaránt.

(Forrás: lelkielet.hu, lovasterapia.hu l Kép: pixabay.com)