Jump to content

Segítsünk a látássérülteken I.

2017. 08. 14. 14:49

A Betegségek Nemzetközi Osztályozása (BNO) szerint a látásteljesítmény alapján 4 kategóriát különböztetünk meg, normál látás, mérsékelt látásromlás, súlyos látásromlás, vakság. A látássérülés olyan látásromlás, amely orvosi kezeléssel, műtéttel vagy átlagos szemüveggel nem javítható és tartósan, súlyos mértékben befolyásolja az egyén mindennapi életét (pl. bevásárlás, ételkészítés), az életminőségét, az egészségi állapotát, a különböző sérülések kockázatát.

Alapja általában valamilyen szemészeti vagy idegrendszeri betegség (pl. szürkehályog, zöldhályog, időskori makuladegeneráció). Magyarországon évente több mint 6000 fővel nő az új, súlyosan látássérült személyek száma. Tápanyagok, hatóanyagok és a szem egészsége A lutein és zeaxanthin a karotinoidok csoportjába tartozó természetes színanyagok, amelyek megtalálhatók a szemben is, ám idővel csökken a mennyiségük. Védik a szemet a nap káros sugaraitól (UV-ellen) és csökkentik a szürkehályog, valamint a makuladegeneráció kockázatát.

Fő forrásaik pl. a kukorica, spenót, kelkáposzta, brokkoli, cukkini, borsó, fűszerpaprika, kivi, narancs. A szürkehályog kockázatát mérsékelheti a C-vitamin is, melyet számos zöldség (pl. zöldpaprika, petrezselyemzöld) és gyümölcs (pl. kivi, fekete ribiszke) tartalmaz. A béta-karotin az A-vitamin előanyaga, antioxidáns, amely a makuladegeneráció folyamatát lassíthatja. A szervezetben átalakul A-vitaminná, így segít megelőzni a szemszárazságot és a farkasvakságot. Az A-vitamin és a béta-karotin megfelelő bevitele csökkenti a szemfertőzések kockázatát. Jó béta-karotin forrás a sárgarépa, sütőtök, spenót, kajszibarack, sárgadinnye; Avitaminban bővelkedik a máj, tojás, tengeri halak, stb.

A cink, amely a szemben is megtalálható, a májban tárolt A-vitamint segít eljuttatni a retinához. Cinkben gazdag a hús, máj, tojás, hüvelyesek magja. Az omega-3-zsírsavak a szervezet számára nélkülözhetetlen többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyek védenek a szemszárazság ellen. Jó forrásaik a tengeri halak, diófélék, repce- és lenmagolaj, chia mag (aztékzsályamag). A flavonoidok nagy csoportjába tartozó katechinek a növények másodlagos anyagcseretermékei. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatásuk révén csökkenthetik a szürkehályog és makuladegeneráció kockázatát. Megtalálhatók a zöld és fekete teában, vörösborban, csokoládéban, stb.

Hogyan segíthetünk egy látássérült személynek az étteremben vagy a kórházban?

Olvassuk fel az étlapon található ételeket, így könnyítve meg a rendelést, választást. Értesítsük, ha az étel megérkezett, és mondjuk el, hová helyezték. Szóban, az óramutató módszert használva jelezzük, hogy mi található a tálcán/tányéron – pl. a hús 6 óránál (itt lehet a legkönnyebben felvágni), vagy az evőeszközök a tányér jobb vagy bal szélén, esetleg a tányér felett. Kérdezzünk rá, hogy tudunk-e valamiben segíteni, ahelyett például, hogy felajánljuk a hús felaprítását. Látássérülteknek a színkontraszt is fontos lehet, pl. ha egy sötét tányéralátétet helyezünk a fehér tányér alá, könnyebben körvonalazódik a tányér széle. A meleg italokat lehetőség szerint tegyük, illetve kérjük zárható pohárba/csészébe, és tájékoztassuk, hogy ez hol található a tálcán.

 

Látássérültek és a vásárlás…

Érdemes előre megtervezni, hogy mit szeretnénk enni a következő héten, ezért készítsünk bevásárlólistát a szükséges nyersanyagokból. A hentesnek jelezzük, hogy szeletelje vagy kockázza fel a húst, mielőtt megvásárolnánk. A görögdinnyét kopogtassuk, a sárgadinnyét szagoljuk, a narancsot kissé nyomkodjuk meg. Választhatunk megtisztított, felkockázott friss gyümölcsöket vagy salátákat , de kereshetünk konzerves, gyorsfagyasztott változatokat is.

A konyhában…

Minden konyhai eszköznek legyen meg a helye, és tartsunk rendet, mert így hatékonyabb és biztonságosabb a főzés. A gyakran használt kellékek könnyen elérhető magasságban legyenek. A felbontott termékeket helyezzük a polcon előre, a zárt, fel nem bontott árukat pedig ezek mögé. Címkézzük fel a hűtőben vagy spájzban található polcokat, vagy akár az élelmiszereket is. A ragasztószalagra írhatunk nagyobb betűkkel, vagy használhatunk színes matricákat, tapintható címkéket is.

Mérés és töltés

Használjunk olyan bögréket/poharakat, amelyek kiemelik a kontrasztot, pl. sötét színű italokat fehér bögrébe. A világos poharat tartsuk sötét háttér elé, és így töltsünk bele világos folyadékot, vagy fordítva. Jelöljük nagyobb betűvel a bögrén a mértékegységet. Hideg folyadékok esetében a mennyiség ellenőrzésére használhatjuk a mutatóujjunkat, illetve folyadékszint jelzőt a pohár/csésze peremére helyezve (az eszköz segédeszközboltban kapható). Ha az egész tenyerünkbe tartjuk a poharat, érezni fogjuk a hőmérséklet-változást, miközben a folyadék szintje emelkedik. Amikor az innivalót beletöltjük a pohárba, figyeljük az ezt kísérő hang megváltozására, amint a folyadék eléri a pohár tetejét. A víz melegítésére alkalmasabbak a „hangot” adó vízforraló készülékek. Amikor forró vizet töltünk, soha ne tartsuk kézben a poharat, inkább helyezzük az asztalra vagy a pultra – a pohár/csésze alá tehetünk egy peremes tálcát, így ha véletlenül melléfolyik, ez felfogja a folyadékot.

 

(Forrás: lelkielet.hu, mdosz.hu l Kép: pixabay.com)