Jump to content

Növeld élettartamod, egészséges életmóddal!

2017. 07. 24. 13:00

Egy amerikai adatokon alapuló kutatás szerint, az egészségesen élők ötvenéves korukban statisztikailag hét évvel hosszabb életre számíthatnak, mint a lakosság átlaga.

Mikko Myrskylä, a rostocki Max Planck Demográfiai Kutatóintézet munkatársa a Health Affairs szaklapban mutatta be kutatócsoportja eredményeit, amelyek szerint a dohányzás mellőzése, a túlsúly elkerülése és a mérsékelt alkoholfogyasztás fontos tényezők.

A tudósok több mint 14 ezer amerikai egészségügyi adatait elemezték. “Gyakran a gyógyszerek fejlődését tekintik az egészséges és hosszú élet titkának. Kimutattuk, hogy a semmibe sem kerülő egészséges életmód elegendő hozzá, hogy hosszú és egészséges életet éljünk” – fogalmazott Myrskylä az intézet közleményében. Az eredmények nem új keletűek, hiszen statisztikai tény, hogy az egészséges életmód az egyes népességcsoportokban növeli a várható élettartamot.

Myrskylä és kollégái azt is megvizsgálták, milyen hatással van a három tényező (dohányzás, túlsúly, alkohol) az idővel megjelenő testi nehézségekre, milyen korán jelentkeznek mozgási problémák például futás közben, öltözködéskor, fürdéskor, ágyból kiszálláskor vagy éppen evéskor. Az eredmények szerint, a dohányzás korai halálhoz vezet, de nem növeli a testi fájdalmakkal töltött évek számát. A túlsúlyosok és a nagy mennyiségben alkoholt fogyasztók ellenben arra számíthatnak, hogy több éven át fognak testi nehézségekkel együtt élni.

Mérsékelt alkoholfogyasztónak a hetente kevesebb, mint 14 alkoholos italt fogyasztó férfiak és a kevesebb, mint hét alkoholos italt fogyasztó nők minősülnek. Harmincas testtömegindex felett számít valaki túlsúlyosnak, nemdohányzó pedig az, aki élete során kevesebb mint száz cigarettát szívott el.


(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)